Víno

Kategorie: Gastronomie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Hlavním tématem práce jsou vína. V úvodu autor pojednává o účincích pití vína na zdraví, dále se zabývá specifiky bílých a červených druhů. Další část je věnována jednotlivým odrůdám jak domácích, tak světových vín. Dále se práce zabývá výrobou tohoto nápoje. Závěr se pak zaobírá jeho nemocemi a vadami.

Obsah

1.
Víno a zdraví
2.
Bílé víno
3.
Červené víno
4.
Polyfenoly ve víně
5.
Tuzemské odrůdy
6.
O révě vinné
7.
Tuzemské odrůdy
7.1
Charakteristika jednotlivých vín
7.2
Bílá vína
7.3
Červená vína
8.
Odrůdy révy vinné – světový sortiment
8.1.
Bílá vína
8.2
Červená vína
9.
Výroba bílých vín
9.1
Zpracování hroznů
9.2
Drcení a lisování
9.3
Kvašení
10.
Výroba červených vín
10.1
Drcení a odzrňování
10.2
Nakvašení rmutu
10.3
Jablečno–mléčná fermentace
11.
Výroba růžových vín
11.1
Lisování vlastní vahou
11.2
Lisování na lisech
11.3
Částečné nakvašení bez lisování
12.
Výroba barikových vín
13.
Madeira
14.
Portské
15.
Zraní a ukládání vína
15.1
Hlavní zásady při rozhodování o uložení vína
15.2
Způsobilost vína ke zrání
16.
Podávání vína
16.1
Jak víno oteplit
17.
Nemoci a vady vín
17.1
Kvasniční zákal
17.2
Bílkovinný zákal
17.3
Hnědnutí
17.4
Pachutě

Úryvek

„V zásadě musíme odlišit vína nemocná a vína s vadami od vín nedokonalých. To jsou vína, kterým se něčeho nedostává, mají např. neuspokojivou barvu, chybí jim buket, jsou prázdná, mají nízké nebo naopak vysoké kyseliny apod. Tyto nedostatky si vína přinášejí již ze zpracovaných hroznů – hrozny byly málo vyzrálé, ze špatné polohy, z nevhodných půdních podmínek nebo z neúměrně vysokých sklizní.
Vady vín
Vznikají nejčastěji fyzikálně chemickými procesy. Pokud je vada zjištěna již ve sklepě, než je víno stočeno do lahví a není v příliš pokročilém stavu, je možné jí příslušným ošetřením odstranit. Pokud se vyskytne u již nalahvovaného vína bývá pozdě. Nejčastější příčinou vad ve vůni a chuti je nesprávně ošetřování vína, zanedbání čistoty sudů či tanků, sklepního zařízení a nářadí. Mezi vady patří na prvním místě zákaly způsobené fyzikálně chemickými pochody:
Kvasničný zákal
Vyskytuje se u přírodních vín nejčastěji. Sekundární kvašení, která je např. u výroby sektů naprosto nezbytné, je u přírodních vín nepříjemnou vadou. Vyskytuje se u vín, která mají i jen nepatrný zbytek nezkvašeného cukru. Divoké kmeny kvasinek, které bývají odolné i proti vysokému obsahu alkoholu, se v lahvi začnou rychle množit. Je-li obsah cukru ve víně malý, kvasinky jej všechen spotřebují a odumřou, při vyšším obsahu cukru odumřou při vytvoření vyšší koncentrace alkoholu. Odumřelé kvasinky vytvoří na dně láhve sediment, ve víně je obsažen oxid uhličitý (víno perlí), při větším množství vytvořeného oxidu uhličitého se vzniklým přetlakem uvolňují zátky. Vytvoří-li se jen malé množství kvasinek, objeví se ve víně tzv. vířivý sediment. Při rychlém otočení lahví se na dně utvoří vír a ukáže se sediment. Zůstane-li víno dlouho na odumřelých kvasinkách, dojde k jejich rozkladu a víno dostane nepříjemnou pachuť. Při nákupu vína je nutno prohlédnout proti světlu láhev obrácenou hrdlem dolů a při zjištění sebemenšího sedimentu víno nekupovat. To se týká jen mladých vín, u vín déle skladovaných vznikají jiné sedimenty, které jsou přirozenou součástí stárnutí vína.
Obranou proti druhotnému kvašení je dokonalá sanitace, mikrobiální filtrace, sterilní plnění do asepticky čistých lahví a používání sterilních korků. Druhý způsob ochrany je chemický. Do vína se přidává oxid siřičitý nebo se používá kyselina sorbová nebo její draselné soli. Chemické ošetření má vždy nepříznivý vliv na jakost vína. Množství konzervovadel ve víně jsou limitována vyhláškou Ministerstva zdravotnictví. Poslední způsob ochrany proti druhotnému kvašení je pasterace vín, ale ta dává vínu tzv. varnou příchuť a u jakostních vín se nepoužívá.
Bílkovinný zákal
Vzniká u vín, kde byly nedostatečně odstraněny středně- a vysokomolekulární bílkoviny. Projevuje se vysrážením těchto bílkovinných látek a vytvořením buď sedimentu nebo celkového zákalu. Oproti kvasničnému zákalu víno neobsahuje oxid uhličitý. Bílkovinný zákal se projevuje u vín nedostatečně vyškolených a je už poměrně vzácný."

Poznámka

Práce obsahuje tabulky. Čistý text práce dosahuje cca 22 stran.

Vlastnosti

Náhled

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera3227
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse