Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Francouzská kuchyně

Francouzská kuchyně

Kategorie: Gastronomie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná

Charakteristika: Seminární práce do gastronomie se velmi podrobně věnuje historii a skladbě francouzského jídelníčku. Věnuje se typickým národním jídlům a popisuje, jakými způsoby lze použít jednotlivé potraviny.

Obsah

0.
Úvod
1.
Z historie francouzské kuchyně
2.
Skladba současného francouzského jídelníčku
3.
Zásady a rady při přípravě a podávání pokrmů
3.1.
Zelenina
3.2.
Maso
3.3.
Drůbež a ryby
3.5.
Vejce
3.5.
Omáčky
3.6.
Sýry
4.
Závěr

Úryvek

“2. Skladba současného francouzského jídelníčku

Po přečtení několika řádků z historie francouzské kuchyně mohou někteří přijít k názoru, že jíst „ po francouzsku“ znamená jíst hodně, až nestřídmě. Nicméně současná kuchyně ve Francii vypadá zcela jinak.
I když se většinou nespokojí francouzi s jedním jídlem, nejde o množství zkonzumované potravy. Francouzská hospodyně má v sobě totiž zafixovaný jakýsi smysl pro racionální výživu: to znamená, že každý oběd nebo večeře, které podává, obsahuje všechny organismu potřebné složky ve vzácné vyrovnanosti a přitom v pestré a rozmanité úpravě.
První jídlo, které se objeví na stole, je předkrm, který má být lehký, jednoduchý a v nevelkém množství. Obvykle to bývají nejrůznější saláty, syrová zelenina, dobře barevně sladěná, uzeniny, ryby apod. To vše pěkně upravené, aby pouhý pohled na tyto pokrmy lahodil oku. Přidají-li se k tomu ještě rafinovaně připravené zálivky, krémy či omáčky spolu s drobně nasekanými zelenými natěmi, je všeobecný efekt dokonalý. Vynalézat, popustit uzdu vlastní fantazii- to je základem úspěchu těch na vitamíny bohatých francouzských drobností, které se objevují na stole jako první.
Úvodní jídlo ( entrée ) tvořilo v dřívější společnosti ( dnes jen při slavnostních příležitostech ) druhý chod. Bývá to pokrm zpravidla teplý, který je podle odborníků schopen nahradit hlavní jídlo, v klasickém menu tedy třetí chod, obsahující maso, drůbež, zvěřinu či ryby. Hranice odlišení úvodního a hlavního jídla z hlediska chuťového i nutričního však často splývají a proto zde nastává otázka volby: po předkrmu hlavní nebo jednodušší, tzv. úvodní jídlo. Obojí ovšem s obsahem důležitých bílkovin. Ve francouzké domácnosti současných, hlavně zaměstnaných žen, převládá snaha, aby rodinné menu vypadalo asi takto:
- předkrm ( v nezměněné podobě )
- hlavní jídlo ( plat de résistence ), obsahující maso, drůbež či ryby úpravě
většinou na grilu a ovšem nezbytný sýr, který nesmí nikdy chybět.
Polévky tvoří ve většině domácností součást nebo hlavní část večerního, nikoliv poledního jídla. Ve francouzské kuchyni existuje pro tento pokrm dvojí označení: soupe a potage. Tyto názvy vznikly postupně ze slov „ souper “ a „ pot “. Výraz souper znamená večeřet a soupe byla a v mnohých rodinách ještě je, jediným chodem, který je velmi sytý a obsahuje všechny pro organismus důležité živiny. Není to ovšem naše typická polévka, ale vydatné, hutné jídlo, v němž najdete téměř vše, i když se jeho skladba liší podle krajů. Mohou tam být brambory, maso zelenina, sýr, chléb nebo ryby. Naproti tomu pot ( hrnec ) kdysi značil název pro všechno, co se vařilo. Postupně se však název pot zpřesnil a označoval pouze řídký pokrm, připravovaný z masového a zeleninového základu. Tekutá část tohoto jídla tak dostala jméno potage.
Největší slabostí francouzských rodin a hlavně dětí je samozřejmě dezert. Ovšem také ten bývá často nesrovnatelný s našimi moučníky: často je to ovoce v syrovém stavu nebo upravené s nejrůznějšími krémy na základě mléka.
Přílohy v té podobě, v jaké je známe z naší praxe, se ve Francii vyskytují dost zřídka. Většinou je na hospodyni samotné, zda chce upravené maso, ryby, drůbež či zvěřinu něčím obohatit, doplnit, event. zkrášlit. V předpisech je to spíše vyjímka, když se k některým úpravám výslovně doporučují brambory, rýže nebo např. těstoviny."

Poznámka

Obsahuje překlepy a hrubé pravopisné chyby.
Katedra marketingu.

Vlastnosti

Náhled

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 15 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 15 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány GP webpay, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 10 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 180 kreditů (=10Kč).
  4. Platit převodem z ČSOB a Poštovní spořitelny, službou PaySec 10 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Rychle, bezpečně a pohodlně.
    Zaplatit za tuto práci přes PaySec >>> Kliknutí na odkaz Vás přesměruje do platebního rozhraní
    Kliknutím na ikonku Vás přesměrujeme do platebního systému, kde si vyberete převod z ČSOB, Poštovní spořitelny nebo platbu PaySec
  5. SMS platba (Slovensko) - 0,60€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera53
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 0,60€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou, PaySecem nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse