Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Konrad Adenauer jako politická osobnost

Konrad Adenauer jako politická osobnost

Kategorie: Historie, Politologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Univerzita Karlova Fakulta sociálních věd, Praha 1

Charakteristika: Seminární práce pro předmět Soudobé dějiny německy mluvících zemí se zabývá osobností Konrada Adenauera – politika a prvního německého poválečného kancléře. Ve středu pozornosti jsou především jeho postoje a názory na evropskou integraci, nejen obecně, ale i ke konkrétním fázím či projektům. Základem pro analýzu Adenauerových postojů je rozbor postavení Německa mezi ostatními evropskými státy a zejména vztahů s Francií, které byly pro Adenauerovo jednání velmi důležité.

Obsah

1.
Úvod
1.1.
Poválečná situace v Německu – důvody rozštěpení
1.2.
Historie německo-francouzských vztahů
1.3.
Politik Konrad Adenauer
2.
Kancléř Konrad Adenauer
2.1.
Evropské společenství uhlí a oceli
2.2.
Bezpečná Evropa
2.3.
Nová společenství
2.4.
Charles de Gaulle a nové vztahy
2.4.1.
Berlínská krize
2.5.
Konec éry Konrada Adenauera
3.
Závěr

Úryvek

". Situace v poválečném Německu – důvody rozdělení

Již na konferencích, které proběhly ještě během války (Casablanská konference v lednu 1943, první konference „Velké trojky na přelomu listopadu a prosince 1943 v Teheránu) se představitelé zúčastněných mocností (nejprve USA a Velká Británie, později i SSSR) shodli, že jediným možným ukončením druhé světové války je bezpodmínečná kapitulací zemí Osy, tedy i Německa, které bylo pod vedením Hitlera hlavním agresorem. Protihitlerovská koalice však bohužel neměla dlouhého trvání a z potlačovaných rozporů mezi „východem“ a „západem“ se staly otevřené konflikty. Západ s obavou sledoval snahu Sovětského svazu o získání co největší sféry vlivu a Stalin se zase mylně domníval, že USA se o vývoj v Evropě nebudou příliš zajímat, že Velká Británie bude tiše respektovat jeho dominantní postavení ve střední a východní Evropě a nakonec také velmi podcenil ekonomické změny, které během války proběhly.

Bilance druhé světové války byla děsivá: 55 miliónů obětí, v Německu přišlo o život přes 6 miliónů lidí (na frontě, při náletech, na útěku, v koncentračních táborech), zničena byla třetina národního majetku, 25 miliónů Němců přišlo o domov, zničeno bylo také 15% bytového fondu. V troskách byla infrastruktura, byty, dopravní spojení, nefungovalo zásobování – lidé umírali hlady, zimou i beznadějí.

Američané, Britové, Rusové a Francouzi měli po válce – pokud šlo o Německo – různé zájmy a představy o jeho uspořádání, resp. o poválečném uspořádání světa vůbec. Hlavním cílem Stalina bylo uznání nové západní hranice SSSR a vytvoření pásma “přátelských režimů” při sovětských západních hranicích, které by v případě útoku proti SSSR sloužilo jako „nárazníková zóna“. Cíle Spojených států hned po válce byly spíše v nevojenské rovině - Roosevelt chtěl prosadit sílu USA především ekonomickými a politickými prostředky, ke změně pak došlo až po nástupu Trumana do prezidentské funkce, kdy se do popředí dostávalo udržení liberálních demokratických systémů v Evropě a zatlačování sovětské expanze.

Ještě před kapitulací Německa proběhla v únoru 1945 konference v Jaltě, na které bylo rozhodnuto, že Německo zůstane po válce jednotné, jen bude rozděleno na čtyři okupační zóny, které budou spravovat vítězné mocnosti (jednu zónu dostala i Francie) a podle stejného klíče bude rozděleno i hlavní město Berlín. Jednotu správy pak měla zajišťovat Spojenecká kontrolní komise. Dohoda o čtyřech okupačních zónách, ale stále jednotném Německu, pak byla potvrzena i na konferenci v Postupimi v létě 1945. Čtyři vítězné mocnosti ustavily jako svou nejvyšší instanci Kontrolní radu, která se ale jen těžko shodovala v otázkách hospodářské jednoty Německa a jednání se v tomto bodě nakonec úplně zastavila. Činnost Rady „skončila na zasedání 20. března 1948 otevřenou roztržkou, když sovětský zástupce definitivně opustil zasedací síň na protest proti londýnské konferenci šesti západních mocností, kde se západní spojenci sjednotili na společném státním uspořádání svých okupačních zón.“

I když život v Německu po válce v podstatě ovládaly vítězné mocnosti, brzy se v zemi obnovil politický život. Demokratizace celé politiky byla koneckonců jedním z hlavních cílů spojenců (i když pojetí demokracie se v jednotlivých zemích lišilo). Již od léta 1945 bylo v Německu povoleno zakládat demokratické strany a tvořící se systém se v řadě aspektů vracel zpět k výmarské republice - především SPD a KPD, které se pak v roce 1946 v sovětské zóně spojily v SED v čele s Pieckem a Grotewohlem. Novinkou pak byl vznik křesťansky zaměřených stran – CDU a její odnože CSU. Program „křesťanského socialismu“ CDU získal brzy širokou podporu v západních okupačních zónách a jednou z nejdůležitějších postav CDU se brzy stal právě Adenauer."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera24200
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse