Seminarky.cz > Studijní podklady > Otázky ke zkoušce > Vysokoškolské okruhy > > Nauka o zboží - otázky ke zkoušce

Nauka o zboží - otázky ke zkoušce

Kategorie: Výrobek, Gastronomie, Chemie

Typ práce: Vysokoškolské okruhy

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce přináší soubor šedesáti krátce, ale informačně hutně vypracovaných otázek ke zkoušce z Nauky o zboží. Převážná část otázek se vztahuje k vlastnostem, významu, výrobě, využití či vadám rozmanitých typů poživatin. První úsek se dotýká potravin a pochutin, jejich typů, složení, přídavných látek či obalových a skladovacích postupů. Práce poté pokračuje druhy nápojů a odtud se obrací ke kůži jako materiálu, jejímu zpracování a příbuzným surovinám či typům a výrobě obuvi. Závěrečné otázky patří některým typům polymerů.

Obsah

1.
Charakteristika a rozdělení potravin
1.1.
Potraviny a poživatiny
1.2.
Dělení potravin
1.3.
Kritéria při posuzování potravin
2.
Hlavní složky potravin
2.1.
Bílkoviny
2.2.
Tuky
2.3.
Sacharidy
2.4.
Vitaminy
3.
Vitaminy rozpustné v tucích
4.
Vitaminy rozpustné ve vodě
5.
Minerální látky, enzymy, voda
6.
Cizorodé látky
6.1.
Obecně o cizorodých látkách
6.2.
Residua
7.
Cizorodé látky – kontaminanty
8.
Aditiva
8.1.
Obecně o aditivech
8.2.
Antioxidanty a synergenty
9.
Aditiva – antimikrobika
10.
Aditiva – mikrobiostatika
11.
Aditiva – látky měnící vzhled (barviva)
12.
Aditiva – látky mění konzistenci
12.1.
Emulgátory
12.2.
Zahušťovadla
13.
Aditiva – látky měnící chuť a vůni
14.
Aditiva – separáty a odpěňovadla
15.
Aditiva – látky zvyšující výživou hodnotu
16.
Endogenní cizorodé látky (biogenní aminy)
17.
Zvyšování trvanlivosti potravin (zvýšení obsahu sušiny)
18.
Obaly potravinářských výrobků
18.1.
Ochranné vlastnosti obalů
18.2.
Informace na obalech
19.
Skladování potravin
19.1.
Klimatické vlivy
19.2.
Biologické vlivy
19.3.
Hygienické vlivy
19.4.
Mechanické vlivy
20.
Obilniny, luštěniny, olejniny
21.
Zpracování obilí
22.
Pekárenství
23.
Těstoviny
24.
Výroba cukru
25.
Cukrovinky – nečokoládové (kandity, karamely, želé)
26.
Cukroviny – krystalické (marcipán, dražé a další)
27.
Kakaová hmota
28.
Čokolády a čokoládové cukrovinky, med
28.1.
Čokoláda a její příprava
28.2.
Med
29.
Ovoce a zelenina
30.
Zpracování ovoce a zeleniny
31.
Maso a jeho hlavní složky
32.
Zisk masa a jeho kontrola
33.
Vady masa
34.
Zpracování masa (solení, mísení, uzení)
35.
Masné výrobky, rozdělení, charakteristika a vady
36.
Drůbež a vady drůbeže
37.
Zvěřina, ryby a rybí výrobky
38.
Vejce a výrobky z vajec
39.
Mléko – charakteristiky a vady
40.
Tekuté a trvanlivé mléčné výrobky
41.
Klasifikace sýrů
42.
Získávání tuků a olejů
43.
Káva – rozdělení, charakteristika
44.
Čaj – rozdělení, charakteristika
45.
Tabák – rozdělení, charakteristika
46.
Koření – rozdělení, charakteristika
47.
Nealkoholické nápoje
48.
Pivo
49.
Víno – charakteristika a vady
50.
Lihoviny a jejich komerční sortiment
51.
Kůže a její charakteristika
52.
Výroba usní
53.
Sortiment a typy usní
54.
Koženky – rozdělení, charakteristika
55.
Poromery a umělé vláknité usně
56.
Výroba obuvi
57.
Klasifikace obuvi a její charakteristika
58.
Velikostní sortiment obuvi
59.
Polymery – polyetylen, polypropylen, polyvinylchlorid, polystyren
60.
Polymery – kaučuk

Úryvek

"1. Charakteristika a rozdělení potravin (dle původu, funkce ve výživě, hodnocení)
- poživatiny - v žebříčku výživy jsou nad potravinami, dělíme je na potraviny, pochutiny a nápoje
- potraviny = soubor látek potřebných pro růst, obnovu a udržení funkcí organismu
- potraviny dělíme:
• podle původu - živočišné (mléko, vejce), rostlinné (obiloviny), minerální (sůl)
• podle fce ve výživě - stavební - potřebné pro stavbu buněk svalů, kostí - obsahují bílkoviny a minerální látky
- energetické - hlavním zdrojem tepelné i pohybové energie - obsahují sacharidy a tuky
- ochranné - hlavním zdrojem vitamínů, minerálních látek
- při hodnocení potravin se posuzuje jejich:
• energetická hodnota - množství energie, které se uvolní při jejich úplném strávení - rozhodující jsou tuky (39 kJ/g), sacharidy a bílkoviny
• biologická hodnota - obsah složek, potřebný pro správnou funkci jednotlivých orgánů a celého organismu - vitamíny, minerální látky, esenciální aminokyseliny
• celkové hodnocení potravin - hodnocení energetické a biologické hodnoty

2. Hlavní složky potravin (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny)
Bílkoviny
= makromolekulární dusíkaté látky,potřebné pro tvorbu hormonů, enzymů a ochranných látek
- při trávení se rozkládají na své stavební kameny - aminokyseliny (celkem 25), které jsou vázány peptidickou vazbou
- peptidy - míň jak 100, tyto vazby nutí kyseliny se spojovat
- pH - záporný dekadický logaritmus koncentrace (0-7 kyselé, 7-10 zásadité = alkalické)
- některé aminokyseliny si může organismus sám syntetizovat, jiné neumí = esenciální
- bílkoviny jsou živočišného (jsou plnohodnotné) a rostlinného původu
- plnohodnotné bílkoviny: obsahují všechny aminokyseliny, včetně esenciálních ve správném poměru, neobsahují kolagen
- neplnohodnotné bílkoviny: některé esenciální aminokyseliny chybí, jsou rost. původu
- aminokyseliny:

glycin asparagin
alanin glutamin
valin lysin
leucin arginin
isoleucin histidin
serin fenylalanin
treonin tyrosin
cystein tryptofan
cystin prolin
methionin

- bílkovina je energeticky nenáročná, těžce stravitelná, nemá se jí zbytečně přejídat, protože se stejně nevyužije množství navíc
Tuky
- energeticky bohatá sloučenina
- jsou zdrojem a zásobárnou energie potřebné pro dobrou funkci organismu
- jsou rozpouštědlem pro některé vitamíny (A, E, D, K) nezbytné pro organismus
- jsou rostlinné (obsahují hodně nenasycených kyselin, nízký cholesterol, spíše tekuté) a živočišné (hodně nasycených kyselin a cholesterolu)
• nasycené mastné kyseliny
butanová C4 kaprinová C10 palmitová C16
kapronová C6 laurová C12 stearová (oktadekánová) C18
kaprylová C8 myristová C14 arachová C20

• nenasycené kyseliny - esenciální mastné kyseliny
olejová - dvojná vazba na devátém uhlíku
linolová - dvě dvojné vazby na devátém a dvanáctém uhlíku
linoleová - dvojné vazby na devátém, dvanáctém a patnáctém uhlíku
arachová

Sacharidy
- nejdůležitějším zdrojem svalové energie
- v potravě nemá jejich podíl klesnout pod 50 % denního příjmu potravy
- nejjednodušší cukr je glyceraldehyd
- dělí se na monosacharidy (glukosa, fruktosa, galaktosa, manosa), disacharidy (sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa)
Vitamíny
- organické látky nezbytné pro organismus, které si sám nemůže syntetizovat
- nemají energetickou hodnotu
- dělí se na vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích"

Poznámka

Zpracováno formou odrážek. Důležité informace jsou zvýrazněny podtržením. Délka jednotlivých otázek se pohybuje od 1/3 strany po 1 stranu.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 15 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 15 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány GP webpay, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 10 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 180 kreditů (=10Kč).
  4. Platit převodem z ČSOB a Poštovní spořitelny, službou PaySec 10 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Rychle, bezpečně a pohodlně.
    Zaplatit za tuto práci přes PaySec >>> Kliknutí na odkaz Vás přesměruje do platebního rozhraní
    Kliknutím na ikonku Vás přesměrujeme do platebního systému, kde si vyberete převod z ČSOB, Poštovní spořitelny nebo platbu PaySec
  5. SMS platba (Slovensko) - 0,60€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera22577
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 0,60€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou, PaySecem nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse