Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Sexuální násilí v kontextu postavení ženy ve společnosti

Sexuální násilí v kontextu postavení ženy ve společnosti

Kategorie: Historie, Archeologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce se zabývá tím, zda a jakým způsobem byly ženy vystavovány násilí v různých historických etapách. Hledá paralely mezi násilím na ženách a jejich postavením ve společnosti. Dobovou situaci se snaží vykreslit na základě kosterních pozůstatků, ale i různých písemných pramenů.

Obsah

1.
Úvod
2.
Nález kostry ženy v jižní Francii
3- Nálezy z Dolních Věstonic
4.
Asyřané
5.
Hebrejská civilizace
6.
Vznik křesťanství
7.
Středověk
8.
Novověk
9.
Válečné konflikty
10.
Závěr

Úryvek

"Neméně zajímavý je nález z Dolních Věstonic [2]. Zde byla při vykopávkách nalezena dobře zachovaná kostra ženy (stáří přibližně 26 000 let), která během svého života utrpěla těžké trauma v oblasti obličeje, jehož důsledkem bylo poškození mandibulo-maxilárního kloubu a paréza n. facialis. Také tato žena dlouhodobě přežila, byť musela mít velmi závažné problémy s příjmem potravy. Ještě zajímavější je, že byla poblíž jejího hrobu nalezena plastika jejího obličeje zobrazující jeho deformaci (je to zatím jediný „portrét“ z této doby, a tudíž světový unikát); atypická výbava hrobu navíc ukazuje, že tato žena zřejmě měla v kmeni výjimečné postavení – snad mohla být, podle některých názorů, dokonce šamankou.
Do třetice bych rád zmínil zajímavý nález ze záchranného výzkumu v místech, kde se dnes nachází vodní nádrž Nové Mlýny. Zde byl nalezen hromadný hrob pěti žen [3], pocházející přibližně z 2. století př.n.l. Hrob je zajímavý nikoliv tím, že ženy byly usmrceny násilím, nýbrž tím, že na kostrách byly nalezeny stopy po zhojení četných sečných zranění. Archeologové tyto stopy po zraněních spolu s výrazně masivními svalovými úpony, vypovídajícími o velmi dobře vyvinutém svalstvu, interpretují tak, že se zřejmě jednalo o ženy-bojovnice. I tento nález proto nezapadá mezi naše ustálené představy o životě a postavení žen v tehdejší společnosti (nález lze zatím jen obtížně zařadit, snad post-keltská migrací Germánů již ovlivněná lokální populace (?)).
Tyto tři příklady jsem zmínil především proto, že se výrazně liší od ustálených schémat našich představ o životě a především postavení žen v primitivních společnostech. Nicméně, pokud se chceme zabývat obdobím před vznikem prvních civilizací, které nám již zanechaly o svém životě informace písemné, musíme se uchýlit k analogiím, ke zvykům kmenů, které žijí na úrovni doby kamenné, neolitu, ještě dnes. Jako příklad může sloužit kmen Tasadayů, žijící ve vnitrozemí filipínského ostrova Mindanao. Členové kmene žijí ve velkých rodinách, čítajících až 50 členů. Sňatky v těchto rodinách nepřicházejí v úvahu, jsou chápány jako incest. Proto si mladí muži opatřují partnerky únosem dívek ze sousedních rodin. Takto získaná partnerka je bezprostředně po únosu znásilněna a stává se tak ženou a majetkem svého únosce. Toto rodinné uspořádání je u Tasadayů normou a jelikož ženy nemají v jejich kultuře žádná práva a bez odporu tento zvyk akceptují, tak se zřejmě tato tradiční společnost po tisíciletí nezměnila. Můžeme proto předpokládat, že ani u nás nebyla situace někdy před pěti či více tisíci lety jiná [4].
První psané zprávy nám zanechali staří Asyřané, jde o Chammurapiho zákoník, který přináší zajímavé informace o tehdejší společnosti. Byla to společnost, ve které jednoznačně vládli muži a ženy v ní neměly žádná práva. Žena byla buď pannou, žijící v domě otce, nebo něčí zákonnou manželkou a žila v domě svého manžela. Podle Chammurapiho zákoníku měl být muž, který znásilnil nedotčenou pannu, usmrcen, zatímco na oběť násilí bylo pohlíženo jako na nevinnou. Otázkou však je, jak byl tento zákon v praxi uplatňován, zda se týkal pouze žen z nejvyšších sociálních skupin nebo i žen z nižších tříd. Každopádně se netýkal otrokyň, které neměly žádná práva. Chammurapi řešil i problém incestu. Muž, který se dopustil tohoto přestupku, byl vyhnán z města. Jinak bylo řešeno znásilnění vdané ženy. V takovém případě jak oběť, tak útočník byli svázáni a vhozeni do řeky. Manžel znásilněné měl možnost, pokud chtěl, svoji manželku v posledním okamžiku před utopením zachránit. Naopak král měl právo, pokud si to přál, stejným způsobem zachránit útočníka, když to byl například člen jeho družiny [5].
Hebrejská civilizace, jen o něco málo mladší, v podstatě přebrala obdobnou právní úpravu. Za zajímavé můžeme považovat snad jen to, že když podle Starého zákona obdržel Mojžíš deset přikázání, byla mezi nimi přikázání zakazující „požádat manželku bližního svého či jeho majetek“, avšak přikázání zakazující znásilnění se mezi ně jaksi nedostalo. Postavení ženy v hebrejské společnosti bylo prakticky stejné jako v babylonské, jen s tím rozdílem, že trest utopením byl nahrazen ukamenováním."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera15421
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse