Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Víno - výroba, rozdělení, skladování

Víno - výroba, rozdělení, skladování

Kategorie: Zemědělství

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta, Praha 6 - Suchdol

Charakteristika: Tato práce se zabývá vínem. Seznamuje s jeho výrobou, uvádí rozdělení vína. Popisuje požadavky na jeho označování, skladování a uvádění do oběhu. V závěru informuje o situaci na trhu. Věnuje se dovozu a vývozu vína.

Obsah

1.
Charakteristika vybrané skupiny
1.
1 Výroba přírodního vína
1.
1 Sklizeň hroznů (vinobraní)
1.
2 Příprava rmutu a moštu
1.
3 Kvašení a dokvašování moštu
1.
4 Školení vína
1.
5 Stáčení vína
2.
Rozdělení sortimentu
2.
1 Révová vína se dělí
2.
2 Podle cukernatosti hroznů se révové víno přírodní dělí
2.
3 Podle skutečného obsahu cukru (s výjimkou šumivých a perlivých vín)
3.
Specifické požadavky na označování, skladování a uvádění do oběhu
3.
1 Značení révových vín
3.
2 Skladování
3.
2. 1 Lahvová vína
3.
2. 2 Sudová vína
4.
Situace na trhu – dovoz,vývoz,bilance ČR a EU
4.
1 Dovoz vína
4.
2 Vývoz vína
4.
3 Obchodní bilance vína

Úryvek

"1. Charakteristika vybrané skupiny
1. 1 Výroba přírodního vína
Účelem výroby je získat z hroznů vinné révy šťávu a jejím zkvašením a dalším ošetřováním vyprodukovat kvalitní alkoholický nápoj. Stupeň cukernatosti se pohybuje od 15° do 30° podle produkční oblasti, počasí a doby sklizně.

Výroba vín je dělena na:
- sklizeň hroznů
- přípravu rmutu a moštu
- kvašení a dokvašování
- školení vína a stáčení

1. 1. 1 Sklizeň hroznů (vinobraní)
Probíhá buď v normální zralosti nebo se víno nechává přezrát popř. přejít prvními mrazíky. Přezrálé bobule vína jsou zaschlé, někdy i mírně napadené ušlechtilou plísní, která zvláště u dezertních vín hraje příznivou roli. Důležitá je odrůda vinné révy, její stáří, ošetřování během celé vegetace a zeměpisná poloha vinic. Vinná réva z jižních oblastí obsahuje až dvojnásobek cukru, vína ze severnějších oblastí bývají zase chuťově výraznější.
Nejlépe se daří vinné révě na jižních svazích chráněných proti severním větrům.

1. 1. 2 Příprava rmutu a moštu
Následuje ihned po sklizni, rmut se připravuje rozdrcením a odzrněním na speciálně upraveném mlýnku. Odzrněním rozumíme zbavení rozmačkaných bobulí, třapin (stopek), které nepříznivě ovlivňují barvu a chuť vína.
Při výrobě bílého vína se rmut lisuje a získaná šťáva se nazývá mošt. Zbytky po lisování (matoliny) se většinou používají k dalšímu zpracování na výrobu vinného destilátu.
Při výrobě červeného vína se rmut před lisováním nakvašuje. Důvodem je skutečnost,že převážná část barviva u tmavých hroznů je obsažena ve slupkách a uvolňuje se do rmutu alkoholickým kvašením. Nakvašováním přecházejí do rmutu také třísloviny obsažené v pecičkách, výrazně ovlivňující typickou chuť červeného vína.

1. 1. 3 Kvašení a dokvašování moštu
Probíhá ve velkých sudech nebo tancích. Úroveň kvašení se zajištuje použitím kulturních vinných kvasinek, spontánní kvašení je možné jen u naprosto zdravých hroznů. Takzvané bouřlivé kvašení probíhá 7-14 dní a jeho rychlost závisí především na teplotě. Ta se během hlavního kvašení zvyšuje na 12 – 15°C."

Poznámka

Čistý text dosahuje cca 5 stran. Práce obsahuje tabulky a grafy.
Tato práce je kompilačního charakteru. Čerpá ze zdroje: http://www.trojmezi.cz/kniha.php?CID=2&CUser=2&Apli=5.
Práce pro předmět Potravinářské zbožíznalství - Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra obchodu a financí.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 15 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 15 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány GP webpay, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 10 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 180 kreditů (=10Kč).
  4. Platit převodem z ČSOB a Poštovní spořitelny, službou PaySec 10 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Rychle, bezpečně a pohodlně.
    Zaplatit za tuto práci přes PaySec >>> Kliknutí na odkaz Vás přesměruje do platebního rozhraní
    Kliknutím na ikonku Vás přesměrujeme do platebního systému, kde si vyberete převod z ČSOB, Poštovní spořitelny nebo platbu PaySec
  5. SMS platba (Slovensko) - 0,60€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera16692
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 0,60€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou, PaySecem nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse