Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Vylodění v zátoce sviní na stránkách československého periodického tisku

Vylodění v zátoce sviní na stránkách československého periodického tisku

Kategorie: Historie, Žurnalistika a mediální vědy

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce je zaměřena na americké vylodění v Zátoce sviní. Nejprve je popsána situace v 50. a 60. letech v karibské oblasti. Přiblíženy jsou události a hlavní osobnosti kubánské revoluce a následné invaze v Zátoce sviní. V další části jsou pak analyzovány tehdejší články tří československých periodik (Rudého práva, Pravdy a Pochodně) a jejich přístup k této invazi.

Obsah

1.
Úvod
2.
Vylodění v Zátoce sviní
2.1.
Předehra k invazi – Kubánská revoluce a následný vývoj
2.2.
Invaze v Zátoce sviní
3.
Vylodění v Zátoce sviní na stránkách československého tisku
3.1.
Před vyloděním
3.2.
Bezprostředně po vylodění
3.3.
Po 21. dubnu 1961
4.
Závěr
5.
Seznam použité literatury

Úryvek

"1 Vylodění v Zátoce sviní
1.1 Předehra k invazi – Kubánská revoluce a následný vývoj
Po svržení legitimní vlády v březnu roku 1952 se řízení Kuby ocitlo v rukách vojenského režimu pod vedením Fulgencia Batisty. Jeho korupčnická vláda však postupně ztrácela svou moc a proti diktatuře bývalého prezidenta se zformovalo několik opozičních organizací, z nichž některé byly podporovány vládou Spojených států. Fidel Castro stál v čele pravděpodobně nejvýraznější z takovýchto uskupení, v čele Hnutí mládeže. Nápadnou akcí tohoto seskupení se stal roku 1953 nevydařený útok na kasárna Moncada v Santiagu de Cuba, během kterého byl Fidel Castro zajat. Během procesu, který odsoudil jak vedoucího Fidela, tak jeho bratra Raúla, pronesl řeč „Dějiny mi dají za pravdu“. Ta se později stala programem nově transformovaného Hnutí 26. července.
Po amnestii roku 1955 oba bratři emigrovali a v Mexiku pak pokračovali v přípravách na další ozbrojenou akci. O dva roky později se jim se společníky podařilo na území Kuby rozpoutat partyzánskou válku, která již roku 1959 slavila úspěch. U moci se tedy ocitli povstalecké jednotky, které nastolili tzv. revoluční vládu. Jejím prozatímním prezidentem se stal Manuel Urrutia, premiérem pak José Miro Cardona. Faktická moc však ležela v rukou velení povstalecké armády a 17. února 1959 se do čela nové kubánské vlády postavil levicově smýšlející Fidel Castro.
Nové státní zřízení, které se vyznačovala absencí demokratického aparátu (chyběl parlament, politické strany i volby), opíralo své postavení především o podporu nejchudších vrstev obyvatelstva. První nařízení nové vlády se dotýkala mezd a cen, významnou byla pak především nová pozemková reforma. Vyvlastnění se dotklo především plantážím cukrové třtiny, které se následně staly základem vznikajících družstev. Ačkoli se tvarem pozemkové reformy jak ji předložila vláda vedená Castrem se neztotožňovali všichni političtí představitelé (prezident Urruti ze své funkce dokonce odstoupil, nahradil ho ke Castrovi naprosto loajální Osvaldo Dorticos Torrado), byla prosazena.
Na mezinárodním poli měl nový politický režim nelehké postavení. Vztahy se sousedními karibskými státy se komplikovaly a složité byly i poměry s USA. Vzájemné vztahy Kuby a Spojených států se vyhrotily již po vyhlášení zákona (třebaže pro kubánskou ekonomiku prakticky zanedbatelném) předepisujícím ropným společnostem odvádět plných 60% z příjmů do státní kasy. Spojené státy přistoupily k zahájení odvetných opatření, čímž přispěly i k budoucí orientaci Kuby na SSSR. Sovětský svaz se chopil politické příležitosti a vykupováním kubánského cukru (což přirozeně Kubě hospodářsky velmi pomohlo) začal Castrův stát podporovat. Ke zhoršení vztahů s USA přispěl mimo jiné také nákup výzbroje pro vznikající revoluční milice v socialistickém Československu, které vedlo k zastavení veškerých forem hospodářské pomoci z americké strany. Zostřená situace v karibské oblasti nakonec vyústila v obvinění Kuby z ohrožení míru na západní polokouli, které se podařilo Spojeným státům prosadit v srpnu roku 1960 na zasedání Organizace spojených států.
K tzv. socialistické přeměně Kuby bylo přistoupeno během horkého podzimu stejného roku, když kubánská vláda znárodnila banky a velké průmyslové podniky. Americká vláda zablokovala vývoz jakéhokoli zboží na Kubu a vyjádřila odhodlání ke svržení Castrova režimu.

1.2 Invaze v Zátoce sviní
Ihned na počátku nového roku, 3. ledna 1961, přerušily Spojené státy s Kubou veškeré diplomatické styky a přistoupili tak k řešení vzniklých sporů silou. Ačkoli Fidel Castro nebyl stoupencem marxismu-leninismu, rozhodl se v nastalé situaci svou orientaci směřovat na Sovětský svaz, který oceňoval roli kubánské revoluce v celosvětovém boji proti imperialismu. Uplatnění politiky síly ze strany USA tedy vedlo k nastolení spolupráce Kuby a SSSR, který vyhlásil podporu národně osvobozeneckým hnutím ve třetím světě."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera21954
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse