Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Výživa a výživové trendy

Výživa a výživové trendy

Kategorie: Gastronomie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Slezská univerzita v Opavě Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Opava

Charakteristika: Práce je zaměřena na výživu a výživové trendy. Zahrnuje výčet různých kombinací jídel na čtrnáct dní. Dále uvádí výpočet kalorických hodnot, porovnává potravinové pyramidy a vypočítává BMI. V závěru představuje velmi podrobný popis jídelního lístku.

Obsah

1.
Vlastní jídelníček v období 14 dní
2.
Výpočty kalorických hodnot
3.
Potravinová pyramida
4.
Výpočet BMI
5.
Víkendový jídelníček
6.
Jídelní lístek
6.1.
Hodnocení jídelního lístku

Úryvek

"Hodnocení jídelního lístku

Jídelní lístek hotelu Růže, který se nachází, v krásné lokalitě, přímo pod gotickým hradem Rožmberk, vzbuzuje, co se týče pestrosti barev, grafické úpravy obrázků, které v sobě skví staročeský nádech a trojjazyčného pojmenování pokrmů, velmi dobrý dojem u hosta. Avšak to je věc jedna, věc druhá je, zda hostem je laik či profesně znalý člověk gastronomie. Dá se říci, že z pohledu gastronomického se do jídelního lístku vloudilo několik chybiček, které bych bezpodmínečně opravila. Prvním zádrhelem lístku je maličko špatný „úvod“ jídelního lístku, který je započatý větou „Rádi pro Vás zajistíme … „, kterou bych podle mého názoru zařadila až do půli sloupce a místo toho začala například historií hotelu, která si myslím, že je až přebohatá, jelikož se hotel nachází v turistické lokalitě a z okna restaurace si hosté mohou prohlížet obrovský gotický hrad Rožmberk a kousek od hotelu rozvodněnou řeku Vltavu. Už tohle napovídá o tom, že bychom hosta mohli seznámit nejdříve s tím „co bylo“ a „co je teď“, postupně splynout větami z historie do gastronomie „dnešního věku“ a třeba i objasnit to, proč je hotel pojmenován „Růže“ ? Ale této odpovědi jsem se bohužel nedopátrala ani já. Určitě bych také zaměnila fotografii se slavnostní tabulí, kde na tabuli bych nic neměnila, týká-li se to gastronomické estetiky, ale jelikož hotel je zařízen atypicky, což je možné vidět na fotografiích, zveřejněných na internetové stránce hotelu, zvolila bych lepší fotografii při výběru, protože sál, kde je sestavena tabule působí příliš fádně a nezajímavě.

Druhou fází nedostatků je špatné řazení pokrmů a nápojů, čehož by si možná všiml i neznalý, jelikož většina jídelních lístků, při nalistování cca třetí strany, začíná studenými předkrmy, nýbrž zde jsou na prvním místě nápoje, které se správně řadí až za pokrmy a začínají aperitivy a jsou zakončeny teplými nápoji, naopak tento lístek nabízí jako první nealkoholické nápoje, a končí teplými nápoji, které mají v tomto případě správně. Následující řazení je opravdu zmatené a z velké části neodpovídá zásadám sestavování jídelního lístku, po nápojích následuje „slané pečivo“, které charakterizují chipsy, oříšky a tyčinky a dále odděleně „cigarety“. Obojí bych uvedla pod názvem „doplňkový sortiment“ a ponechala až ke konci jídelního lístku, čili zařadila až za nápoje. Po pokrmové stránce jsou na druhém místě teplé předkrmy, které mají zaujímat až místo třetí. Bezmasá jídla jsou zařazena hned po polévkách, které mají původně být až na místě dvanáctém podle gastronomických pravidel. Ryby by měli být hned pod teplých předkrmech, ale zde v tomto lístku jsou řazeny hned pod bezmasé pokrmy na páté místo, což je samozřejmě špatně. Drůbež a vepřové maso je seřazeno dále správně, dalším špatným krokem je vypuštění zvěřiny, která byla zřejmě nahrazena hovězím masem. V nabídce nejsou také obsazeny žádné dětské pokrmy, které si myslím, že by měly být, z hlediska cestovního ruchu návštěvnosti hradu, na místě. Není zde také žádná zmínka lehčích či zdravotních pokrmů, které jsou z hlediska dnešních gastronomických trendu celkem hodně žádaná, nepočítám-li saláty. Dále nezahrnuje žádná hotová jídla ani ne příliš velký výběr sýrů. Přílohy a deserty už jsou dále seřazeny správně. Když bych to chtěla zkrátit, tak jídelní lístek je zcela „gastronomicky rozházený“. Uvažovala jsem nad tím, „proč je tomu tak“? Vždyť snad každý, kdo zakládá hotel či restauraci musí mít i nějaké gastronomické zkušenosti nebo se těmto skutečnostem musí sám dopátrat. Napadlo mě snad jediné, že se možná majitelé řídí gastronomickými pravidly „starší doby“, kdy měly třeba pro jídelní lístky jiné zásady řazení pokrmů a nápojů. Vrátím se však ještě k názvům pokrmů, které bych určitě více obohatila o místní historii, především co se týče specialit. Netradiční názvy specialit zde nejsou zcela vypuštěny, ale mohlo by jich být opravdu více, aby hosta zaujaly, vždyť i obyčejná „papriková klobása“ by se mohla pojmenovat například „Klobása Mistra Voka“, hned to zní lépe a jistě by se i lépe prodávala. Obraťme ale list k dalšímu hodnocení."

Poznámka

Práce obsahuje schémata a barevnou reprodukci jídelního lístku. Čistý text je cca 9 stran.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera23738
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse