Seminarky.cz > Studijní podklady > Skripta, učební texty > > Zoologie - okruhy otázek ke zkoušce - Členovci

Zoologie - okruhy otázek ke zkoušce - Členovci

Kategorie: Přírodní - ostatní

Typ práce: Skripta, učební texty

Škola: Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Praha 6 - Suchdol

Charakteristika: Práce obsahuje vypracované okruhy otázek ke zkoušce ze Zoologie - Členovci. Otázky jsou vypracované ze skript, takže by měly odpovídat požadavkům u zkoušky. Jedná se o 50 vypracovaných otázek. Rozebírá strukturu, vlastnosti členovců, roztoče, korýše, žábronožce, stejnonožce, kobylky, škvory, stejnokřídlé, srpice a jiné.

Obsah

Členovci:
1.
Členovci (Arthropoda). Který znak spojuje všechny členovce? Čím je zesílena vnější kostra? Uveďte cévní soustavu, nervovou soustavu. Jak se liší ústní ústrojí u klepítkatců (Euchelicerata), korýšů (Crustacea), Stonožkovců (Myriapoda) a u Šestinohých (Hexapoda).
2.
Členovci (Arthropoda). Popište tělní dutinu, trávicí, vylučovací soustavu, čím dýchají, rozmnožování.
3.
Klepítkatci (Euchelicerata). Počet končetin, popište hlavu (veškeré přeměněné končetiny, které se na hlavě vyskytují). Kolik mají párů tykadel? Čím dýchají? Napište, jak tráví potravu, popište vylučovací soustavu.
4.
Sekáči (Opilionides), štíři (Scorpionida), štírci (Pseudoscorpiones), solifugy (Solifugae). Charakterizujte tyto podtřídy, popište morfologické zvláštnosti, které jsou pro tyto skupiny typické (přítomnost kladélka, penisu, jedové žlázy, klepet), které zástupce znáte a kde žijí.
5.
Roztoči (Acari). Jak je jejich tělo členěno, obvyklá velikost, vývoj roztočů (uveďte počet noh jednotlivých stádií). Co to jsou klidová stádia a u koho se vyskytují.
6.
Podřád klíšťata (Ixodida). Uveďte charakteristiku celého podřádu, čím se odlišují nadčeledi klíšťáci (Argasoidea) a vlastní klíšťata (Ixodoidea). Charakterizujte obě nadčeledi, uveďte hlavní zástupce. Popište životní cyklus klíštěte obecného (Ixodes ricinus), co přenáší. Žije u nás nějaké další klíště?
7.
Uveďte roztoče parazitující u člověka a zvířat a vše, co o nich víte.
8.
Uveďte dva zástupce roztočů - škůdců zásob (latinsky) a dva zástupce (latinsky) parazitů rostlin. Kteří roztoči žijí v půdě a přenáší cizopasníky obratlovců? O které cizopasníky jde a kdo bývá hostitel?
9.
Pavouci (Araneae). Podrobně charakterizujte celou skupinu a naše zástupce.
10.
Korýši (Branchiata neboli Crustacea). Popište podrobně končetiny na každé části těla (všechny přívěsky na hlavě, hrudi, zadečku), jejich funkci. Na hlavě popište ústní ústrojí, počet tykadel.

11.
Korýši (Branchiata neboli Crustacea). Popište cévní, trávicí, vylučovací soustavu, nervovou soustavu včetně smyslových orgánů (co mají raci zvláštního), čím dýchají, rozmnožování.
12.
Které třídy patří do podkmene korýši (Branchiata). Uveďte včetně stručné charakteristiky a jednoho zástupce.
13.
Třída: Žábronožci (Branchiopoda). Které řády patří do této třídy. Popište naše žábronožky a listonohy, kde a kdy je můžeme u nás najít.
14.
Perloočky (Cladocera). Do které třídy patří, popište jejich tělo, jak se pohybují, kde žijí. Jaký mají význam pro člověka. Které druhy znáte?
15.
Klanonožci (Copepoda). Charakterizujte celou tuto třídu, které známé druhy sem patří. Jakým způsobem života žijí?
16.
Které znáte cizopasné korýše? Uveďte zástupce z různých skupin.
17.
Rakovci (Malacostraca). Charakterizujte celou tuto třídu (vylučovací orgány, počet článků, zakončení zadečku), které řády sem patří. Charakterizujte tyto řády, uveďte hlavní zástupce a zhodnoťte význam této skupiny z hlediska člověka.
18.
Stejnonožci (Isopoda). Charakterizujte celou tuto skupinu, které známé druhy sem patří. Kde se s nimi můžeme setkat? Jak suchozemské a jak vodní druhy dýchají?
19.
Desetinožci (Decapoda). Charakterizujte celou tuto skupinu, které naše druhy sem patří a které významné z hlediska kulinářského. Stručně tyto druhy popište.
20.
Které druhy raků se vyskytují v České republice (latinské jméno), které jsou původní a z kterých zemí pocházejí druhy introdukované. Popište rozdíly v morfologii i v biologii. Který introdukovaný druh je pro nás nežádoucí?
21.
Stonožkovci (Myriapoda). Popište tělo – jeho členění, popište hlavu, všechny přívěsky na hlavě, ostatní končetiny - rozdíly u stonožek a mnohonožek. Kde vyúsťují pohlavní orgány.
22.
Stonožkovci (Myriapoda). Uveďte, na které třídy se podkmen člení, uveďte jejich charakteristiku (přívěsky na hlavě, počet článků, končetiny, vyústění pohlavní soustavy, typ rozmnožování) a zástupce - latinsky.
23.
Collembola (chvostoskoci). Chvostoskoci – jakým způsobem a pomocí kterých orgánů skáčou – popište tyto orgány a kde jsou umístěny. Na které 2 skupiny se chvostoskoci člení a jaký je mezi nimi rozdíl. Jaký mají chvostoskoci význam?
24.
Hmyz (Insecta). Podrobně popište stavbu těla, popište všechny končetiny či jejich modifikace na hlavě včetně tykadel (především popište jednotlivé části ústní ústrojí). Dále končetiny na jednotlivých částech těla (hruď, zadeček).
25.
Hmyz (Insecta). Vyjmenujte a popište podrobně jednotlivé části ústního ústrojí kousacího.
26.
Hmyz (Insecta). Rozmnožování, vývoj včetně typů larev a kukel. Na které podtřídy hmyz členíme, charakterizujte tyto skupiny a uveďte hlavní zástupce.
27.
Jepice (Ephemeroptera), vážky (Odonata), pošvatky (Plecoptera). U každého řádu (u vážek i u podřádů) uveďte: popis larev, popis dospělce (zvláště křídel), rozmnožování, způsob života dospělců i larev, zvláštnosti každé skupiny, a vždy alespoň 1 zástupce latinsky.
28.
Kobylky (Ensifera (Orthoptera ex parte)) a saranče (Caelifera (Orthoptera ex parte)). Charakterizujte tyto skupiny, jaké jsou shodné znaky a jaké jsou rozdíly. Uveďte zástupce.
29.
Škvoři (Dermaptera), kudlanky (Mantidea), švábi (Blattodea). Uveďte u každého řádu: popis dospělce, dále způsob života, rozmnožování, vždy alespoň jednoho zástupce latinsky.
30.
Pisivky (Psocoptera), Uveďte ústní ústrojí, přítomnost křídel, přítomnost žláz, kde žijí, význam. Všekazi (Isoptera). Uveďte ústní ústrojí, popis jednotlivých kast, jakým způsobem tráví celulózu, kde žijí.
31.
Vši a všenky (Phthiraptera). Uveďte ústní ústrojí u všech tří podřádů, popište tykadla, způsob života. Uveďte vždy alespoň 1 zástupce latinsky.
32.
Ploštice (Heteroptera) – popište ústní ústrojí, křídla, zástupce z každého podřádu. Křísi (Auchenorrhyncha ) - ústní ústrojí, křídla, končetiny třetího páru, význam. Třásnokřídlí (Thysanoptera)- ústní ústrojí, křídla, rozdíl třásněnky a truběnky, význam.
33.
Stejnokřídlí, Sternorrhyncha (Homoptera ex parte). Uveďte u řádu popis dospělce – co spojuje všechny čtyři podřády (ústní ústrojí, křídla, končetiny, žlázy), dále u podřádů latinský název, popis dospělce podřádu (hlava, ústní ústrojí, tykadla, křídla, končetiny), popište larvy, způsob života dospělců i larev, způsob rozmnožování, vždy alespoň jednoho zástupce latinsky.
34.
Co spojuje řády hmyzu s proměnou dokonalou (Holometabola, Endopterygota). Uveďte podrobnou charakteristiku této skupiny řádů, srovnejte s Hemimetabola (Exopterygota) a vyjmenujte všechny řády, které do Holometabola patří.
35.
Střechatky (Megaloptera), dlouhošíjky (Raphidioptera), síťokřídlí (Neuroptera). U každého řádu uveďte: popis larev, popis dospělce (zvláště křídel), rozmnožování, způsob života dospělců i larev, a vždy alespoň 1 zástupce latinsky (u síťokřídlých i u nadčeledí).
36.
Brouci (Coleoptera). Podrobně tento řád hmyzu charakterizujte (ústní ústrojí, křídla, hruď), u podřádů uveďte popis larev i dospělců
37.
Uveďte čeledi brouků (česky i latinsky), které žijí ve vodě. Uveďte jak se živí, zástupce.
38.
Uveďte čeledi brouků (česky i latinsky), které se živí tlejícím materiálem. Uveďte zástupce.
39.
Uveďte čeledi brouků (česky i latinsky), které se živí dřevem. Uveďte zástupce.
40.
Uveďte čeledi brouků dravých a užitečných (česky i latinsky). Uveďte zástupce.
41.
Uveďte čeledi brouků škůdců (česky i latinsky), alespoň 5 čeledí. Uveďte vždy jejich zástupce.
42.
Srpice (Mecoptera), blechy (Siphonaptera), řásnokřídlí (Strepsiptera). U každého řádu uveďte: popis dospělce, rozmnožování, způsob života dospělců i larev a vždy alespoň 1 zástupce latinsky (kromě řásnokřídlých)
43.
Blanokřídlí (Hymenoptera). Uveďte podrobně ústní ústrojí, křídla, zvláštnosti rozmnožování, speciální struktury související s rozmnožováním pro tento řád typické. U podřádů uveďte popis larev i dospělce, jejich způsob života. U čeledí uveďte charakteristiku, významné čeledi se zástupci
44.
Chrostíci (Trichoptera) a motýli (Lepidoptera). Popište křídla obou řádů – čím se liší, ústní ústrojí, larvální stádia.
45.
Motýli (Lepidoptera). Uveďte charakteristiku podřádů (ústní ústrojí, popis larev). Uveďte čeledi denních a nočních motýlů.
46.
Motýli (Lepidoptera). Uveďte 10 motýlů škůdců – jméno česky, latinsky, do jaké čeledi patří a jakým způsobem škodí.
47.
Dvoukřídlí (Diptera). Podrobně tento řád hmyzu charakterizujte – dospělce (ústní ústrojí, křídla, tykadla, hruď, konec zadečku) i larvy. U podřádů uveďte popis tykadel, makadel, popište larvy i kukly.
48.
Dvoukřídlí (Diptera). Uveďte čeledi krevsající a parazitické (alespoň 5 čeledí česky, latinsky, zástupce).
49.
Mouchy, masařky, bzučivky. Uveďte česká i latinská jména čeledí, kam patří mouchy, kam masařky a kam bzučivky a uveďte celá jména zástupců, jejich způsob života a popis.
50.
Mechovky (Ectoprocta, Bryozoa), ostnokožci (Echinodermata), polostrunatci (Hemichordata). Charakterizujte tyto kmeny, uveďte zástupce, kde žijí, jejich způsob života.

Úryvek

"1. Členovci (Arthropoda). Který znak spojuje všechny členovce? Čím je zesílena vnější kostra? Uveďte cévní soustavu, nervovou soustavu. Jak se liší ústní ústrojí u klepítkatců (Euchelicerata), korýšů (Crustacea), Stonožkovců (Myriapoda) a u Šestinohých (Hexapoda).
- charakteristika - článkované končetiny
- exoskelet - sklerotizovaná vnější kostra
- mixocoel - smíšená tělní dutina
- otevřená CS
- zesílení kostry - chitin, nebo CaCO3, svlékána
- CS - otevřená
- NS - párovitá uzlina v každém článku
- smyslové orgány - podle funkce na různých částech těla
- chodila, tykadla, makadla
- tympanální ústrojí - hruď, zadeček, přední holeně
- zraková ústrojí - složené oči
- ÚÚ - Euchelicerata - chelicery, pedipalpy - funkce čelistí
- Crustacea - kusadla (mandibuly), 2 páry čelistí
- Myriapoda - čelistní nožky, spodní pysk (nemají makadla), nepárová destička gnatochilarium
(mnohonožky)
- Hexapoda - nepárový spodní, horní pysk (labrum, labium), pár kusadel (mandibul) a pár čelistí (maxill)

2. Členovci (Arthropoda). Popište tělní dutinu, trávicí, vylučovací soustavu, čím dýchají, rozmnožování.
- tělní dutina - mixocoel - smíšená
- DS - vodní - celý povrch těla, tracheální žábry
- suchozemští - plicní vaky, vzdušnice (tracheje)
- TS - přizpůsobena přijímané potravě
- 3 části - stomodaeum (dutina ústní, hltan, jícen)
- mesenteron (žláznatý žaludek)
- proctodaeum (střevo, konečník)
- VS - modifikované nefridie - ústí při bázi tykadel, čelistí, noh
- malphigické trubice (vychlípeniny zadní části trávicí trubice)
- specializované exkreční buňky
- PS - gonochoristé, někdy partenogeneze, vzácně hermafroditismus
- u některých blanokřídlých - polyembryonie
- převládají oviparní
- buď larva nebo kukla

3. Klepítkatci (Euchelicerata). Počet končetin, popište hlavu (veškeré přeměněné končetiny, které se na hlavě vyskytují). Kolik mají párů tykadel? Čím dýchají? Napište, jak tráví potravu, popište vylučovací soustavu.
- končetiny - 4 - 5 párů kráčivých končetin
- hlava - hlavohruď = splynutí hlavy s prvními 2 články hrudi
- nemají tykadla
- 1. pár končetin vymizel
- 2. pár = chelicery - často zakončené klíšťkami
- 3. pár = pedipalpy - bazální část má fcí čelistí, koncové části nesou smyslová ústrojí
- 4. pár a dál - kráčivé končetiny
- DS - vodní - žábry
- suchozemští - složité plicní vaky, keříčkovité vzdušnice
- TS - suchozemští - příjem jen tekuté potravy
- kořist vysávají nebo zaplavují trávicími fermenty z úst a pak vysají (mimotělní trávení)
- VS - modifikované nefridie nebo malphigické trubice

4. Sekáči (Opilionides), štíři (Scorpionida), štírci (Pseudoscorpiones), solifugy (Solifugae). Charakterizujte tyto podtřídy, popište morfologické zvláštnosti, které jsou pro tyto skupiny typické (přítomnost kladélka, penisu, jedové žlázy, klepet), které zástupce znáte a kde žijí.
- Opiliones = sekáči
- tělo - nemá stopku, chelicery - klepítkovité, makadla - prodloužena
- nohy - dlouhé, druhotně segmentované, autotomie
- 2 oči, kladélko, samci penis (vnitřní oplozené)
- nejsou jedové žlázy ani klepeta
- dravci, hubení škůdců (mšice, třásněnky, červci)
- zástupci: Phelangium opilio = sekáč rohatý, kosmopolitní
Ischyoropsalis dacica = klepítník karpatský, kosmopolitní
- Scorpionida = štíři
- opistosoma členěno na mesosoma (ztlustlá část) a metasoma (štíhlejší část)
- metasoma - 5 článků, pohyblivé, na konci telson s párovou jedovou žlázou
- mohutná klepeta - zakončují makadla
- smyslové hřebínky na 9. tělním článku
- zásnubní tance, oplození spermatoforem, viviparní, samičky nosí mláďata na hřbetě
- draví, není penis ani kladélko
- zástupci: Euscorpius tergestinus = štír kýlnatý, dříve u nás
Androctonus australis = štír tlusrorepý, severní Afrika
- Pseudoscorpionida = štírci
- není opistosoma (zadeček) - na konci zúženo, není telson s jedovou žlázou
- jedové žlázy - na pedipalpech
- dvoučlánkové chelicery se snovací žlázou
- mají klepítka
- žijí v dutinách stromů
- asi není kladélko, penis
- zástupci: Cheiridium museorum = štírek knihový, žije ve starých knihách (loví pisivky)"

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera31632
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse