Seminarky.cz > Studijní podklady > Skripta, učební texty > > Zoologie - okruhy otázek ke zkoušce - Obratlovci

Zoologie - okruhy otázek ke zkoušce - Obratlovci

Kategorie: Přírodní - ostatní

Typ práce: Skripta, učební texty

Škola: Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Praha 6 - Suchdol

Charakteristika: Práce obsahuje vypracované okruhy otázek ke zkoušce ze Zoologie - Obratlovci. Otázky jsou vypracované ze skript, takže by měly odpovídat požadavkům u zkoušky. Rozebírá strunatce, paprskoploutvé ryby, máloostné, ostnoploutné, plaze, hlodavce a jiné. Práce obsahuje 85 vypracovaných otázek ve formě poznámek.

Obsah

1.
Strunatci (Chordata). Charakterizujte celý kmen, dále pak charakterizujte jednotlivé podkmeny včetně tříd (u Vertebrata necharakterizujte třídy). Vždy uveďte zástupce, jejich způsob života, prostředí kde žijí.
2.
Popište výskyt chordy dorsalis u všech 3 podkmenů strunatců – u Pláštěnců (Urochordata), bezlebečních (Cephalochordata) a u Obratlovců (Vertebrata)? Kde se nachází u člověka a jak se jí říká?
3.
Meziobratlové ploténky jsou pozůstatek kterého význačného orgánu živočichů? Kde jsou u člověka umístěny?
4.
Charakterizujte bezčelistnatce (Agnatha), čím se liší od čelistnatců (Gnathostomata), charakterizujte sliznatky (Myxini) a mihule (Cephalaspidomorphi), uveďte zástupce.
5.
Charakterizujte paryby (Chondrychthyes). U paryb se soustřeďte na tvar těla, kůži, končetiny, kostru, srdce, dýchací orgány (čím se liší od paprskoploutvých ryb), zvláštnosti trávicí soustavy i smyslů, rozmnožování, zástupci.
6.
Násadcoploutví , syn. nozdratí (Sarcopterygii). Charakterizujte tuto třídu, na které podtřídy se dělí, charakterizujte tyto podtřídy a uveďte alespoň jednoho zástupce. Která z těchto podtříd se podílela na vzniku čtvernožců, popište tento evoluční proces.
7.
Paprskoploutvé ryby (Actinopterygii) – popište kostru ploutví, jaké ploutve rozeznáváme, co je to Weberovo ústrojí a požeráková kost a požerákové zuby.
8.
Paprskoploutvé ryby (Actinopterygii) – Popište nervovou soustavu (především co je hlavním centrem nervové integrace), popište oko, ústrojí sluchu, čichu, chuti. Dále popište krevní oběh (především srdce), dýchací orgán, vylučovací soustavu.
9.
Paprskoploutvé ryby (Actinopterygii) – popište rozmnožování ryb, etapy ontogenetického vývoje.
10.
Jak se na území ČR klasicky rozdělují vodní toky z rybářského hlediska. Charakterizujte tyto tzv. rybí pásma.
11.
Paprskoploutvé ryby (Actinopterygii). Čím se odlišují podtřídy Chrupavčití (Chondrostei) a Kostnatí (Neopterygii)? – Kostra, ocasní ploutev, šupiny. Které řády patří do Chrupavčitých?
12.
Charakterizujte řády Holobřiší (Anguilliformes) a Bezostní (Clupeiformes), uveďte zástupce těchto řádů včetně významu.
13.
Máloostní (Cypriniformes). Charakterizujte tento řád. Zástupci žijící u nás i v tropech. V které části světa žije nejvíce druhů?
14.
Máloostní (Cypriniformes). Charakterizujte čeledi žijící u nás – mimo kaprovitých. Uveďte zástupce, význam těchto čeledí.
15.
Chovají se některé druhy řádu Cypriniformes v akváriích? Napište a popište alespoň 3 druhy.
16.
Ekonomicky významné druhy ryb žijící v České republice. Kapr obecný – napište latinský název, systematické zařazení - řád, původ, potravu, kdy dospívá, podmínky tření. Tolstolobik obecný - napište latinský název, systematické zařazení, původ, potravu. Pstruh potoční – napište latinský název, systematické zařazení, v jakých typech vod žije, jaká by měla být voda, čím se živí, kdy, kde a jakým způsobem se tře. Candát obecný – latinský název, systematické zařazení, čím se živý, jaký má význam pro člověka.
17.
Treska, tuňák, makrela, sleď, šprot, sardel – do kterých řádů patří, tyto řády charakterizujte.
18.
Akvarijní ryby. Uveďte řády (alespoň 5) do kterých akvarijní ryby nejčastěji patří, charakterizujte tyto řády, způsob života, kde zástupci obvykle žijí (z hlediska geografického i ekologického), uveďte vždy alespoň dva zástupce – české i latinské názvy.
19.
Sumci (Siluriformes), štikotvární (Esociformes), lososotvární (Salmoniformes). Uveďte co je pro každý tento řád charakteristické, čím se odlišuje od ostatních řádů. Uveďte alespoň 2 zástupce (u lososotvárných 5) a jejich význam pro člověka.
20.
Hrdloploutví (Gadiformes), halančíkovci (Cyprinodontiformes), volnoostní (Gasterosteiformes). Uveďte co je pro každý tento řád charakteristické, čím se odlišuje od ostatních řádů. Uveďte alespoň jednoho zástupce, jejich význam.
21.
Ostnoploutví (Perciformes). Kolik druhů tento řád obsahuje (přibližně), charakteristika řádu, druhy žijící u nás a jejich význam, druhy významné z celosvětového hlediska (potrava člověka) i druhy chované v akváriích.
22.
Mezisvalové kůstky u některých řádů ryb chybí - u některých zcela, u jiných ve spodní části těla, prosím, vyjmenujte je a uveďtě další charakteristiku těchto řádů včetně zástupců.
23.
Které skupiny obratlovců řadíme mezi anamniota a proč?
24.
Obojživelníci (Amphibia) – charakteristika třídy. Popište jejich kůži, zvláštnosti na kostře (žebra, lebka) dýchání, typ ledvin larev i dospělců, stavbu srdce, u mozku v které části je hlavní nervové centrum, které smyslové orgány hrají primární roli, je-li vyvinuté vnější ucho.
25.
Obojživelníci (Amphibia.). Popište typ oplození u ocasatých i u žab, popište vývoj u obou těchto skupin obojživelníků, jaké jsou hlavní rozdíly v oplození a ve vývoji mezi ocasatými a žábami?
26.
Obojživelníci (Amphibia) – systém, napište na které řády či podřády se obojživelníci člení, tyto skupiny stručně charakterizujte, napište zástupce.
27.
Vyjmenujte všechny druhy obojživelníků žijící u nás (latinsky).
28.
Plazi (Reptilia) – Popište jejich kůži, zvláštnosti na kostře (typy žeber, připojení lebky, typy lebek, typy chrupu).
29.
Plazi (Reptilia) – Popište plíce, typ ledvin, stavbu srdce, u mozku v které části je hlavní nervové centrum, které smyslové orgány hrají primární roli.
30.
Plazi (Reptilia) - Popište rozmnožovací soustavu a způsoby rozmnožování u jednotlivých skupin. Co je to teplotní determinase pohlaví a u kterých skupin se vykytuje?
31.
Plazi (Reptilia) – systém třídy. Napište, na které řády, podřády či čeledi se plazi člení (latinské názvy). Řády stručně charakterizujte, napište zástupce. Která skupina má nepravou bránici?
32.
Charakterizujte řád Testudines (typ lebky – lebku popište, 2 hlavní části krunýře, jejich vzájemné spojení, v kterém místě dochází ke srůstům s kostrou). Popište podřády, uveďte zástupce. Který druh je u nás původní?
33.
Krokodýli (Crocodylia). Charakteristika (lebka, zvláštnosti na kostře, zvláštnosti vnitřních orgánů, anatomická přizpůsobení životu ve vodě).
34.
Krokodýli (Crocodylia). Charakterizujte, na které čeledi se řád člení, tyto také charakterizujte, uveďte zástupce.
35.
Šupinatí plazi (Squamata). Napište charakteristiku řádu (typ lebky, popis lebky, popis pohlavního ústrojí samců), na které podřády se člení, tyto podřády charakterizujte, napište zástupce.
36.
Vyjmenujte všechny druhy plazů žijící u nás (latinsky).
37.
Aves – Základní charakteristika, popište kůži, typy peří, žlázy.
38.
Aves – popište kostru (čím je specifická, popište zvláštnosti hrudního koše, srůsty na celé kostře a uveďte jejich význam).
39.
Aves – uveďte typy nohou. Popište svalovinu, zvláště největší a nejdůležitější svaly.
40.
Aves – Zvláštnosti nervové soustavy - význam a definice bazálních ganglií, v které části mozku je hlavní ústředí, popište stavbu orgánu sluchu. Popište zvláštnosti trávicí soustavy (včetně co to jsou a kde vznikají vývržky), co to je a kde je umístěna Fabriciova burza.
41.
Aves – detailně popište dýchací soustavu, čím se liší od dýchací soustavy Mammalia a proč je jiná. Dále popište vylučovací soustavu, ledviny (typ ledviny, která struktura se objevuje poprvé), hlavní produkt metabolismu dusíku, močový měchýř.
42.
Aves - zvláštnosti rozmnožovací a cévní soustavy
43.
Galliformes. Charakterizujte řád, charakterizujte jednotlivé čeledi, uveďte zástupce (dohromady alespoň 8).
44.
Anseriformes. Charakterizujte řád, vyjmenujte a charakterizujte jednotlivé čeledi, podčeledi i triby, uveďte zástupce. Popište domestikaci domestikovaných ptáků systematicky řazených do tohoto řádu.
46.
Tučňáci (Sphenisciformes), potáplice (Gaviiformes), potápky (Podicipediformes). Charakterizujte tyto řády (mimo jiné vždy typ končetiny), uveďte alespoň dva zástupce.
47.
Nohy kormorána, kachny, potápky se navzájem liší. Je to důležitý znak těchto řádů. Nohy popište, či nakreslete.
48.
Trubkonosí (Procellariiformes) a veslonozí (Pelecaniiformes). Charakterizujte tyto řády (mimo jiné vždy typ končetiny), uveďte alespoň dva zástupce.
49.
Ciconiiformes, Phoenicopteriformes. Charakterizujte řády i čeledi, uveďte vždy alespoň 1 - 2 dva zástupce.
50.
Krátkokřídlí (Gruiformes), dlouhokřídlí (Charadriiformes). Charakterizujte řády i čeledi, uveďte vždy alespoň 1 - 2 dva zástupce.
51.
Falconiformes (dravci). Charakterizujte řád, vyjmenujte a charakterizujte jednotlivé čeledi, uveďte zástupce. Celkem uveďte alespoň 8 druhů žijících u nás (a vždy uveďte, do které čeledi patří).
52.
Columbiiformes, Psittaciformes. Ke každému řádu uvěďte: popis nohy včetně typu, popis zobáku, hlavy, peří, trávicí soustavu, biologii. Uvěďte zástupce - latinsky.
53.
Cuculiformes, Strigiformes. Ke každému řádu uvěďte: popis nohy včetně typu, popis zobáku, hlavy, peří, trávicí soustavu, biologii. Uvěďte zástupce - latinsky.
54.
Charakterizujte lelky (Caprimulgiformes) – zobák, peří, jak sedí na větvích – zástupce – a rorýsy (Apodiformes) – popište křídlo, končetinu, které čeledi do řádu patří.
55.
Charakterizujte Srostloprsté (Coraciiformes). Popište končetinu, kde obvykle hnízdí a uveďte naše i zahraniční zástupce. Dále Piciformes – popište končetinu, kde hnízdí, které čeledi sem patří. U každé čeledi uveďte alespoň jednoho zástupce.
56.
Passeriformes. Charakterizujte řád. Dále vyjmenujte všechny čeledi žijící na našem území, charakterizujte je (popis, potrava, způsob života aj.) a uveďte zástupce.
57.
Do kterého řádu a čeledi patří kanár, a do které čeledi loskuták? Kde žijí divoké formy těchto ptáků? Charakterizujte obě čeledi.
58.
Mammalia - popište kostru (střední ucho, spodní čelist – z kolika kostí se skládá, připojení lebky k páteři, meziobratlové ploténky, připojení přední a zadní končetiny k páteři).
59.
Mammalia - které části mozku jsou nejvíce vyvinuty, který smysl je primární, jak nazýváme jejich chrup a proč. Čím se liší hrudní dutina od Aves? Popište ventilaci plic.
60.
Mammalia - systém. Napište členění na podtřídy, infratřídy, uveďte charakteristiku těchto podtříd (u první podtřídy – Prototheria - též charakteristiku řádu včetně zástupců).
61.
Vačnatci (Metatheria), popište mláďata, placentu, dělohu, pochvu samic. Které kosti mají – na rozdíl od placentálů – navíc? Kde žijí? Uveďte zástupce:
62.
Erinaceomorpha - popište povrch těla, zvláštnosti svaloviny, Soricomorpha – popište hlavu, mozek, chrup, způsob orientace. U obou řádů naše zástupce včetně způsobu života.
63.
Chiroptera (letouni), charakteristika řádu (popis končetin, změny na kostře, způsob života, fyziologická přizpůsobení. Charakteristika podřádů, zástupci. Existující potravní specializace. Echolokace.
64.
Uveďte alespoň 6 zástupců letounů žijících na našem území, a vše co o nich víte.
65.
Primates. Charakterizujte řád, jednotlivé podřády a nadčeledi. U každé nadčeledi uveďte jednoho zástupce. Hominidae – charakteristika, zástupci.
66.
Carnivora. Popište lebku (podrobně chrup, kloub, jařmové oblouky), dále placentu, dělohu a další charakteristiky. Na které podřády se tento řád člení, uveďte rozdíly mezi těmito podřády.
67.
Uveďte čeledi psotvárných šelem (Caniformia), charakteristika čeledí, zástupci. Rozdíl psotvární/kočkotvární na lebce.
68.
Uveďte čeledi kočkotvárných šelem (Feliformia), charakteristika čeledí, zástupci.
69.
Hyeny (Hyaeninae) patří mezi šelmy psotvárné (Caniformia) nebo kočkotvárné (Feliformia)? Napište proč a vyjmenujte jejich příbuzné druhy šelem.
70.
Tzv. ploutvonožci. Uveďte charakteristiku skupiny, do kterého řádu a podřádu patří, kterými modifikacemi se od ostatních zástupců řádu odlišuje. Čím se od sebe liší lachtani, mroži, tuleni?
71.
Rodentia (hlodavci). Charakteristika řádu (chrup, lebka, počty prstů na nohách) a také charakteristiku jednotlivých čeledí (názvy čeledí latinsky). U každé čeledi uveďte alespoň 1 zástupce, celkem však alespoň 5 druhů z našeho území. Význam pro člověka.
72.
Lagomorpha – popište lebku, chrup, další anatomicko - morfologická specifika, čeledi, zástupce (latinsky), rozdíl mezi rody Lepus a Oryctolagus. Který řád je tomuto řádu nejpříbuznější?
73.
Sirenia, Proboscida. Charakteristika řádů, u každého uveďte alespoň jednoho zástupce.
74.
Kytovci (Cetacea). Uveďte adaptace k vodnímu životu (dýchací soustava - popis, kde ústí, cévní soustava - krev, orientace - popis sluchového ústrojí). Na které podřády se tento řád člení, čím se tyto podřády liší, uveďte zástupce.
75.
Perissodactyla. Velmi podrobná charakteristika řádu (popište lebku, chrup, trávicí soustavu, končetinu – počty prstů, osu symetrie). Co to je kladkový kloub a k čemu slouží?
76.
Perissodaktyla. Charakteristika čeledí tohoto řádu.
77.
Equidae. Charakteristika, do kterého řádu savců patří, podrobně a popište nohu koně – počet prstů, srůsty, uveďte zástupce. Co jsou kosti bodcové a kde se nacházejí? Co jsou tzv. kaštany?
78.
Artiodactyla. Charakteristika řádu (končetiny – osa symetrie, počty prstů, lebka, chrup, trávicí trakt), podřádů (u každého z podřádů počet a zakončení prstů, srůsty záprstních kůstek na končetině, žaludek). Zástupce z každého podřádu.
79.
Nonruminantia, Tylopoda, Ruminantia. Popište distální část končetiny a vyznačte rozdíly.
80.
Charakteristika Cervidae a Girafiidae. Cervidae: Z čeho vyrůstají parohy, složení, čím je jejich růst řízen. Vyjmenujte pachové žlázy – kde jsou umístěny. Co je pro ně charakteristické na chrupu. Kolik mají párů mléčných bradavek. Mají slzní jamku a případně kde se nachází? Girafiidae: Hlava, končetiny, zástupce a kde žije.
81.
Bovidae: Z čeho vyrůstají rohy, složení rohů, kolik mají párů mléčných bradavek. Mají slzní jamku? Charakterizujte podčeleď Caprinae, dále napište rozdíl mezi rody Ovis a Capra.
82.
Domestikace – definice domestikace, typy domestikace, preadaptační předpoklady domestikace, změny v morfologii a fyziologii domestikovaných zvířat. U jednotlivých domácích zvířat popište domestikaci – původní druh (druhy), místo, období.
83.
Popište mozek u paprskoploutvých ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a savců. Čím se liší, co tvoří ústředí.
84.
Popište typy lebek u plazů, pro každou uveďte, pro kterou skupinu plazů je typická.
85.
Popište žebra u ryb, obojživelníků, plazů, ptáků a savců.

Úryvek

"1. Strunatci (Chordata). Charakterizujte celý kmen, dále pak charakterizujte jednotlivé podkmeny včetně tříd (u Vertebrata necharakterizujte třídy). Vždy uveďte zástupce, jejich způsob života, prostředí kde žijí.
Strunatci = Chordata
Charakteristika:
- v hřbetní části chorda dorsalis (alespoň během embryonálního vývoje) - tvoří základ kostry je
entodermálního původu uložená pod trubicovou NS a nad TS
- vakovité srdce na břišní straně
- hltan proděravěn žaberními štěrbinami
- mají ocas
- tělo tvořeno 3 zárodečnými listy
- bilaterální, na místě prvoúst mají řitní otvor, druhotná tělní dutina coelom
- povrch těla u nižších jednovrstevná epidermis
- obratlovci vícevrstevná pokožka s různými útvary (šupiny, peří, srst)
- pohlavní rozmnožování, nepohlavní jen výjimečně

Podkmeny:
Pláštěnci = Urochordata, Tunicata
- charakteristika:
- larvy více podobné strunatcům (mají chordu) než dospělci, volně plavou
- dospělci soudečkové tělo, rosolovitý plášť z tunicinu
- proděravělý hltan slouží k filtrování potravy
- jednovrstevná pokožka
- CS otevřená
- mořští, množí se i nepohlavně pučením
tř. Sumky = Ascidiacea
- charakteristik: V dospělosti přisedlí, larva volně plovoucí, TS se při přechodu na přisedlý život
metamorfuje do písmene U, pohyb - otevíraní a uzavírání otvoru, či natahování
celého živočicha na místě
- zástupci- rod Halocynthia
tř. Salpy = Thaliacea
- charakteristika: dospělci soudečkové tělo s velkými otvory na protilehlých koncích, pohyb - stahy
obroučkovitých svalů, které vypuzují vodu z těla, žijí solitérně nebo v koloniích,
rozmnožování pohlavní i nepohlavní, složitá rodozměna
- zástupci: rod Doliolum
tř. Vršenky = Copelata
- charakteristika: drobní planktonní mořští živočichové (max. 30 mm), v dospělosti žijí ve
schránkách z tunicinu - mají 2 - 3 otvory (přijímací jsou opatřené štíty, tělo
rozlišeno na trup a ocásek
Bezlebeční = Cephalochordata
- charakteristika:
- jednovrstevná pokožka
- segmentovaná svalovina
- chorda celý život
- trubicová NS
- proděravělý hltan sloužící k filtrování potravy
- uzavřená CS
- mořští, rybovitý tvar těla
- kolem úst tykadlové výrůstky - hmatová funce
- dýchání pokožkou
- nemají žaludek - slepý vak utvořen ze střeva, schopnost produkce tráv. enzymů
- NS jako u obratlovců - chybí skutečný mozek
- zástupci: kopinatec plžovitý = Branchistoma lanceolatum - gonochoristé
- žijí kolem teplých evropských břehů
Obratlovci = Vertebrata
- charakteristika:
- tělo - hlava, trup, ocas
- párové končetiny s vnitřní kostrou
- vnitřní kostra chrupavčitá či kostěná
- vytvořeny obratle
- žaberní aparát - později se mění v čelisti
- vícevrstevná pokožka - škára
- trojdílný mozek uložený v lebce
- párové - sluchové, čichové a zrakové orgány
- párové ledviny
- žlázy s vnitřní sekrecí
- CS uzavřená
- imunitní systém založen na osobní zkušenosti jednotlivých bílých krvinek"

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 65 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 59 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 55 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 990 kreditů (=55Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 2,50€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera31634
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 2,50€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse