Seminarky.cz > Studijní podklady > Skripta, učební texty > > Zoologie - okruhy otázek ke zkoušce - Prvoci a nižší bezobratlí

Zoologie - okruhy otázek ke zkoušce - Prvoci a nižší bezobratlí

Kategorie: Přírodní - ostatní

Typ práce: Skripta, učební texty

Škola: Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Praha 6 - Suchdol

Charakteristika: Práce obsahuje vypracované okruhy otázek na zkoušku ze Zoologie - okruh Prvoci a nižší bezobratlí. Rozebírá eukaryotické buňky, systém prvoků, trichomonády, čeleď kokcidiovitých, houbovce, rohovité, tasemnice, měkkýše, hlavonožce a další. Práce obsahuje 61 vypracovaných otázek ve formě poznámek.

Obsah

Prvoci a nižší bezobratlí
1.
Charakteristika eukaryotické buňky a základní stavba buňky prvoků – povrch, jednotlivé organely a jejich funkce.
2.
Systém prvoků (Protozoa). Vyjmenujte jednotlivé kmeny s jejich stručnou charakteristikou.
3.
Giardie. Popište stavbu těla, co je pro ně typické, jak se šíří, u koho parazitují. Jsou nebezpečné pro člověka?
4.
Trichomonády (Trichomonadida). Popište co je pro trichomonády typické? Vyjmenujte alespoň tři zástupce, u každého uveďte způsob života, u parazitických druhů uveďte hostitele a způsob šíření.
5.
Eugleny (Euglenozoa). Charakteristika, na které dvě skupiny se kmen člení? Vyjmenujte zástupce (u každého podkmene alespoň dva zástupce různých rodů).
6.
Euglena spp. Popište tělo, počet bičíků, povrch těla, způsob získávání potravy, jak se orientuje, kde žije. Do kterého kmene patří a kteří nebezpeční parazité jsou blízce příbuzní.
7.
Kinetoplasta. Která organela je pro tyto prvoky typická? Popište jí. Kteří nebezpeční parasité do této skupiny patří? Kde žijí, uveďte hostitele, způsob šíření. Jsou nebezpeční i pro nás?
8.
Rod Leishmania. Způsob života, přenašeči, rozšíření, patogenita. Uveďte alespoň dva druhy.
9.
Prvoci s měňavkovitým tělem parazitující u rostlin. Do kterého kmene patří (latinsky), uveďte stručně jakým způsobem a u koho parazitují.
10.
Měňavka úplavičná (Entamoeba histolytica.). Zařaďte do kmene, jak se šíří. Je nebezpečná pro člověka?
11.
Třída Eumycetozoa (hlenky a diktyostely). Systematicky zařaďte a napište vše, co o nich víte.
12.
Kteří prvoci mají horninotvorný význam. Vyjmenujte kmeny, napište charakteristiku.
13.
Apicomplexa. Systematické zařazení, vnitřní systematické členění (které skupiny - třídy organismů sem patří), základní charakteristika, význam.
14.
Čeleď kokcidiovití (Eimeriidae), charakteristika, popis oocysty.
15.
Čeleď kokcidiovití (Eimeriidae), podrobný vývojový cyklus
16.
Čeleď kokcidiovití (Eimeriidae), uveďte zástupce včetně hostitelů, patogenity, prevenci.
17.
Čeleď Sarcocystidae. Vývojový cyklus, uveďte zástupce včetně hostitelů, význam.
18.
Toxoplasma gondi. Vývojový cyklus, význam pro člověka, prevence.
19.
Kryptosporidie (Cryptosporidiidae). Vývojový cyklus, uveďte zástupce včetně hostitelů, specifitu, význam pro člověka.
20.
Třída: Haematozoa. Charakteristické znaky, které řády, čeledi či důležité rody sem patří, uveďte jejich stručnou charakteristiku, význam celé skupiny.
21.
Rod Plasmodium. Vývojový cyklus.
22.
Lidská malárie. Které druhy (species) ji způsobují, a dál napište vše, co o ní víte. Vyskytuje se toto onemocnění i v ČR?
23.
Řád: Klíštěnky (Piroplasmida). Charakteristické znaky, které čeledi sem patří, uveďte jejich stručnou charakteristiku
24.
Nálevníci (Ciliophora), podrobná charakteristika skupiny (zvláštnosti svatby těla, rozmnožování).
25.
Významné druhy nálevníků. Nálevníci parazitující u ryb - vyjmenujte druhy, které znáte, jejich hostitele, patogenitu, prevenci.
26.
Významné druhy nálevníků. Nálevníci používaní jako indikátoři hodnocení kvality odpadních vod - vyjmenujte rody nálevníků používaných pro různou úroveň čistoty vod (latinsky).
27.
Významné druhy nálevníků. Vyjmenujte rody nálevníků žijících v předžaludku přežvýkavců (latinská jména) a jejich význam.
28.
Protozoální parazité ryb. Uveďte zástupce ze dvou kmenů. Jakým způsobem parazitují, typický hostitel, šíření, prevence.
29.
Mikrosporidie (Microsporidiomyceta). Systematické zařazení skupiny v rámci živé přírody, charakteristika, vývojový cyklus, zástupci, význam.
30.
Houbovci (Porifera). Čím je tvořen oporný skelet a čím vlastní organická hmota. Jak přijímají potravu? Uveďte tři stavební typy hub, čím se odlišují. Co je to gemmule? Které třídy sem patří?
31.
Třída: Rohovití (Demospongiae). Stavba těla, oporný skelet, rozmnožování sladkovodních zástupců, uveďte naše zástupce.
32.
Žahavci (Cnidaria). Typy tělní organizace, symetričnost, které tkáně tvoří tělo. Podle čeho dostala skupina český a latinský název? Soustava trávicí, typ nervové soustavy.
33.
Žahavci (Cnidaria). Uveďte, které třídy sem patří, jejich stručnou charakteristiku a zástupce. Do které třídy patří naši zástupci? Vyjmenuj, které znáš.
34.
Myxozoa. Charakteristika skupiny, hlavní hostitelé a zástupci.
35.
Ploštěnci (Platyhelminthes). Popište jejich povrch, tělní dutinu, trávicí, nervovou, vylučovací soustavu, čím dýchají, rozmnožování.
36.
Ploštěnky (Turberallia). Charakteristika, zástupci.
37.
Co je to žábrohlíst? Kde žije, do které skupiny živočichů patří. Charakterizujte skupinu.
38.
Motolice (Trematoda). Charakteristické znaky, typy vývojových cyklů (podrobný popis a vždy uvést příklad druhu, pro který je typ vývojového cyklu charakteristický).
39.
Uveďte zástupce motolic (Trematoda), zvláště parazitující u přežvýkavců a člověka. U každého druhu uveďte všechny mezihostitele a finálního hostitele.
40.
Tasemnice (Cestoda). Charakteristické znaky, systematické členění (tři řády, vždy uveďte stručnou charakteristiku skupiny).
41.
Tasemnice (Cestoda). Který znak spojuje všechny tasemnice? Mají všechny tasemnice článkované tělo? Uveďte příklady.
42.
Uveďte alespoň 5 zástupců tasemnic (Cestoda) - celé latinské názvy, zvláště parazitující u masožravců a člověka. Vždy uveďte mezihostitele a finálního hostitele.
43.
Měkkýši (Mollusca). Popište schránku měkkýšů – jednotlivé vrstvy, z čeho se tyto vrstvy nejčasťěji skládají, kterou částí jsou vylučovány. Jaké typy schránek se v rámci celého kmene vyskytují. Kteroé skupiny měkkýšů ji nemají či mají velmi redukovanou?
44.
Měkkýši (Mollusca). Popište cévní, trávicí, nervovou, vylučovací a dýchací soustavu. U kterých skupin chybí radula? Co to je?
45.
Rozmnožování měkkýšů. Jsou gonochoristé či hermafrodité? Uveďte příklady. Typ oplození. Typy larev a u kterých skupin se vyskytují.
46.
Plži (Gastropoda). Charakteristické znaky (popis schránky, jestli má víčko, počet tykadel, speciální struktury sloužící k příjmu potravy), podle čeho se systematicky člení. Uveďte jednotlivé podtřídy se zástupci z moří i od nás.
47.
Plži plicnatí. Způsob dýchání, řády, jejich charakteristiky, zástupci.
48.
Mlži (Bivalvia). Uveďte, čím jsou lastury spojeny, co jsou to byssová vlákna, sifony, čím dýchají, jak přijímají potravu. Uveďte naše i mořské druhy, jejich význam. Který mlž je největší?
49.
Hlavonožci (Cephalopoda). Popis těla, senzorické orgány, způsob pohybu, rozmnožování. Zástupci. Který hlavonožecje ukryt ve schránce? Kolik chapadel má chobotnice?
50.
Kroužkovci (Annelida). Popište, z čeho se skládá jejich tělo, typy svaloviny, nervovou soustavu, cévní soustavu, vylučovací systém, typ tělní dutiny, rozmnožování.
51.
Kroužkovci (Annelida). Vyjmenujte jednotlivé třídy. Uveďte charakteristiku těchto tříd a zástupce. Čím se liší mnohoštětinatci od máloštětinatců?
52.
Máloštětinatci (Oligochaeta). Vyjmenujte řády se zástupci. U žížalovitých (Lumbricidae) napište konkrétně, jak žížaly prospívají půdě a půdotvornému procesu (uveďte 10 zlepšení). Uveďte zástupce.
53.
Pijavice (Hirudinea). Charakteristika, 3 zástupci.
54.
Hlístice (Nematoda). Popište jejich povrch, tělní dutinu, svalovinu, trávicí, nervovou, vylučovací soustavu, čím dýchají, rozmnožování.
55.
Hlístice (Nematoda). Uveďte, které řády parazitují u rostlin a jakou zvláštní strukturou se obvykle vyznačují? Uveďte zástupce.
56.
Řád Enoplida. Uveďte vývojový cyklus tenkohlavců (Trichuris spp.) a svalovce stočeného (Trichinella spiralis). Ukterých hostitelů tito cizopasníci obvykle parazitují?
57.
Do jakého řádu patří volně žijící háďátka? Jaký mají jícen? Patří do tohoto řádu také parazitické hlístice? Popište alespoň dva druhy, které jsou časté a liší se tvarem těla.
58.
Měchovci (Strongylida). Co je charakteristické pro samce tohoto řádu? Čím se šíří zubovky? U kterých hostitelů hlavně parazitují? Jsou plicnivky biohelminté nebo geohelminté?
59.
Škrkavka dětská (Ascaris lumbricoides). Uveďte velikost, lokalizaci, vývojový cyklus.
60.
Uveďte všechny druhy parazitů, jejichž exogenní stádia se vyskytují ve výkalech psů a která se mohou v člověku dále vyvíjet (zoonózy). Uveďte systematické zařazení těchto cizopasníků, celé vývojové cykly, patogenitu pro psa i člověka, prevenci těchto onemocnění.
61.
Vířníci (Rotatoria) a Vrtejši (Acanthocephala). Charakteristické znaky, u vrtejšů vývojový cyklus, zástupci, význam.

Úryvek

"2. Systém prvoků (Protozoa). Vyjmenujte jednotlivé kmeny s jejich stručnou charakteristikou.
SKUPINA KMENŮ: EXCAVATA
1. KMEN: Metamonada (např. Giardia)
- cytostom lemovaný fibrilami
- sudý počet bičíků
- chybí mitochondrie, Golgiho komplex
- princip zdvojování – zdvojené bičíkaté struktury
- šíří se cystami
- volně žijící, komenzálové, endoparatzité
2. KMEN: Parabasalia
- axostyl – tyčinka z mnoha mikrotubul vyztužující tělo
- parabazální aparát – Golgiho aparát spojený fibrilami s kinetosomy
- nemají mitochondrie (místo nich často hydrogenosomy, organely s vlastní metabolickou aktivitou)
- obvykle větší počet bičíků
- většina se šíří cystami
- s jednou výjimkou parazité nebo komenzálové
- řád: Trichomonadida - zástupci: Trichomonas vaginalis (bičenka poševní)
T. Gallinae (bičenka holubí)
Tritrichomonas foetus (bičenka dobytčí)
Histomonas meleagridis (bičenka krocaní)
3. KMEN: Euglenozoa (Eugleny)
- přítomnost mitochondrií
- bičíky vyúsťují v tzv. paraflagelární kapsy, jsou vyztuženy paraflagelární lištou
- buňka vyztužena pásy mikrotubulů
- podkmen: Euglenida = krásnoočka
- 2 bičíky, 1 může být zkrácen
- na bičíku vláknité mastigonemy - „třásně“
- autotrofní, chemoheterotrofní i mixotrofní výživa
- zelené platidy (cca třetina druhů)
- zásobní látka – kromě lipidů i paramylon
- převážně vodní
- na povrchu buňky pelikula
- podkmen: Kinetoplastida - 1 - 2 bičíky, 1 obvykle tvoří undulující membránu
- mitochondrie obsahuje úsek s vysokým množstvím mimojaderné DNA – tzv.
kinetoplast
- volně žijící, komenzálové i parazité
- zástupci: Bodo urinarius (indicator)
Trypanosoma brucei = trypanosoma spavičná
Trypanoplasma Borelli = rypanoplasma rybí
Trypanosoma cruzi = trypanosoma americká
Leishmania
Ichthyobodo necatrix = bičivka rybí
SKUPINA KMENŮ: RHIZARIA
1. KMEN: Nádorovky (Phytomyxea)
- vnitrobuněční parazité kořenových orgánů cévnatých rostlin
- tvoří mnohojaderná plasmodia a spory
- zástupce: Nádorovka kapustná = Plasmodiophora brassicae
2. KMEN: Dírkonošci (Foraminifera)
- jemně dírkované schránky často s více komůrkami a labyrintem kanálků
- nitkovitě rozvětvené panožky
- mořské vody
- střídání sexuálních a asexuálních generací
3. KMEN: Mřížovci (Radiolaria)
- jádra a organely uzavřené v centrální kapsuli (z fibril n. destiček) s mnoha otvory
- na povrchu ektoplazmy kortex s otvory nebo křemičitá schránka
- radiálně uspořádané křemičité jehlice či jehlice ze sulfátu stroncia
- axopodie (typ panožek)"

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera31629
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse