Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Pohřební obyčeje v Záhorskej Bratislavě - slovensky

Pohřební obyčeje v Záhorskej Bratislavě - slovensky

Kategorie: Etnologie, Humanitní cizojazyčné práce

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce velmi obsáhle a podrobně popisuje obřad pohřbívání, i všechny jeho souvislosti. Jak se od pravěku vyvíjel, jak vypadá dnes, jaký je vztah společnosti k fenoménu smrti. Různé způsoby loučení se s mrtvými, urychlování smrti atd.

Obsah

1.
Úvod
2.
Historie pohřbívání
3.
Obřad pochovávání
4.
Loučení se s mrtvým
5.
Oblékání a uložení mrtvého
6.
Vynášení mrtvého
7.
Pohřbívání dětí
8.
Místo pohřbívání
9.
Hroby
10.
Pohřební hostina
11.
Stráž u mrtvého-hry
12.
Antropomorfizace
13.
Vzpomínka na mrtvé
14.
Pohřeb mládence, dívky
15.
Historie pohřebního obřadu
16.
Urna
17.
Smrt
18.
Ulehčení smrti

Úryvek

"Za pohrebom býva zvyčajne pohrebná hostina kar (karmina, pohrebuvanie, podušie, umarčizna, umorky; ukrajinsky komašňa, chauturi; nem. trajbesi; maďarsky. tor) – pohrebná hostina. Konala sa najčastejšie v dome zomretého alebo v krčme krátko po skončení pohrebu. Zúčastňovali sa na nej príbuzní, kmotrovci, susedia a známi zomretého, prípadne osoby, ktoré plnili dôležitú úlohu pri vykonávaní pohrebných úkonov, napríklad kopanie jamy na cintoríne, nesenie truhly, oplakávanie mŕtveho a modlenie sa za jeho dušu (hrobár, príbuzní, farár, kantor, plačky, prípadne žobráci, špitálnici, ruženčiari) a podobne Bohatá hostina na počesť duše mŕtveho sa u vyspelých starovekých národov konala po pohrebe priamo na hrobe. Bola spojená s obeťami a s hrami (hry pri mŕtvom) bojového alebo súťažného rázu, kt. znázorňovali zápas o dušu zomretého. Známa bola aj u Slovanov pred prijatím kresťanstva a nezanikla ani po jeho upevnení. Slávnosť dramat. rázu – trizna (slov. tryzna) má názov pravdepodob. podľa obete trojročného zvieraťa. Názov kar je odvodný z latinského carmen označujúceho modlitbu, zaklínanie, zariekanie. Priebeh karu na Slovensku ovplyvňovala okrem slovanskej predkresťanskej tradície bohatej a veselej hostiny aj kresťanská tradícia vážnej slávnosti vieroučného charakteru spojenej s modlením, so spievaním náboženských piesní a so skromným až pôstnym pohostením. Ujímala sa najmä tam, kde sa na ňom zúčastňovali cirkevné osoby. Hostí na kar pozývali pozostalí na cintoríne. S karom súvisela príprava jedál, pečiva a nápojov. Najbežnejším jedlom boli rozličné druhy syra (bryndza, hnilý syr a iné), makové halušky, rezance, pupáčky, rozlične upravené vajcia (praženica, varené vajcia). Najdôležitejším jedlom boli chlieb a pečivo z chlebového cesta rôzneho tvaru (osúchy, bochničky, cipolky, a podobne). Pečenie chleba bolo prvou prácou po pohrebe (alebo už počas neho) v smútočnom dome, pretože sa verilo, že chlebová vôňa zaháňa “mrtvolinu”. Chlieb a pečivo rozdávali aj žobrákom a chudobným pred kostolom počas pohrebu, na kare , prípadne pri výročí úmrtia a na Všechsvätých ako odmenu za modlenie. Tam, kde kar nemal pôstny charakter, podávali mäsité jedlá alebo polievky. Najarchaickejšie boli jedlá pripravené z kohúta (ak zomrel muž) alebo sliepky (ak zomrela žena). Najčastejším nápojom s obradovou funkciou bola pálenka (hrobová, karová pálenka, alebo hriate), ktoré v minulosti pili z jedného pohárika. Niekde sa nalievalo aj mŕtvemu, lebo sa verilo v jeho fiktívnu prítomnosť. Podávali sa aj neobradové nápoje, ako čaj, káva, pivo. So skromným karom ľudových vrstiev kontrastoval kar vyšších spoločenských stavov. Podľa opisu zo 17. storočia (z diela Daniela Georga Speera Uhorský Simplicissimus ) mal kar v Uhorsku polosmutný – poloveselý ráz, kde nechýbal ani tanec. V súčasnosti stráca kar obradový a náboženský charakter. V mestách sa často koná v reštauračných zariadeniach. V dedinskom prostredí nadobudol formu slávnostného pohostenia s narastajúcou reprezentačnou funkciou."

Vlastnosti

Náhled

STÁHNOUT PRÁCI

  1. SMS platba (ČR) 45 Kč

    Platba prostřednictvím brány mobilního operátora. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    V případě potíží s realizací platby se neváhejte obrátit na infolinku poskytovatele služby, společnost Advanced Telecom Services s.r.o., na čísle +420 776 999 199

    Nápověda pro zákazníky Telefónica O2:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Telefónica O2 a klikněte na POTVRDIT.
    2. Zobrazí se Vám informace, že SMS byla odeslána.
    3. Na mobilní telefon Vám bude doručena SMS zpráva s odkazem.
    4. Klikněte na odkaz v SMS zprávě, budete propojeni na platební bránu společnosti Telefónica O2. Zde potvrďte platbu.
    5. Na internetu se zobrazí výsledek proběhlé platby.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „O2 platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky Vodafone:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora Vodafone a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na Vodafone portál.
    3. Potvrďte Vaše mobilní číslo kliknutím na DALŠÍ. .
    4. Na Váš mobilní telefon přijde SMS zpráva s kódem.
    5. Zadejte tento kód do formuláře, klikněte na OK.
    6. Objeví se Vám údaje o platbě, kterou potvrďte kliknutím na POKRAČOVAT.
    7. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-peněženka“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.

    Nápověda pro zákazníky T-mobile:

    1. Vyplňte Vaše číslo na mobil, zvolte jako operátora T-mobile a klikněte na POTVRDIT.
    2. Dojde k přesměrování na T-mobile portál, potvrďte zde svůj souhlas s podmínkami platby.
    3. Pokud máte na T-zones účet, přihlaste se a pokračujte bodem 7.
    4. Pokud účet na T-zones nemáte, vepište do formuláře svoje mobilní číslo a klikněte na ODESLAT ČÍSLO.
    5. Přijde Vám SMS zpráva s kódem.
    6. Vepište kód jako heslo do formuláře a klikněte na PŘIHLÁSIT.
    7. Objeví se Vám údaje o platbě, které potvrďte kliknutím na tlačítko ZAPLATIT.
    8. V té chvíli proběhne platba, o jejímž výsledku Vás informuje došlá SMS zpráva.
    Pro úspěšnou realizaci platby je nutné mít aktivní službu „M-platba“. Služba je většinou aktivní automaticky, takže není třeba nejdřív nic aktivovat.
  2. Platit kartou 38 Kč

    Platba kartou. Pro započetí platebního procesu prosím vyplňte kontrolní kód a stiskněte tlačítko "Zaplatit"

    Po proběhnutí platby budete přesměrováni zpět na tuto stránku, kde najdete odkaz ke stažení práce.


    Po odeslání kontrolního kódu budete přesměrováni do platební brány ČSOB, kde zadáte údaje potřebné pro platbu. Platbu dokončíte stisknutím tlačítka "ZAPLATIT".

    Akceptované karty: VISA, VISA Electron, V PAY, MasterCard, Maestro.

  3. Koupit za kredity - 35 Kč >>> ZVÝHODNĚNÁ CENA!
    Jedním stiskem tlačítka, obratem a za výhodnou cenu!
    JEN PRO REGISTROVANÉ UŽIVATELE
    Cena za stažení je pouze 630 kreditů (=35Kč).
  4. SMS platba (Slovensko) - 1,70€
    Stahovací kód k této práci získáte do několika minut se službou mobilního operátora Premium Rate SMS.
    Zašlete SMS zprávu ve tvaru: SEMmezera1042
    - na telefonní číslo: 8877
    Cena jedné SMS je 1,70€ včetně DPH. Pro využití SMS platby je třeba mít aktivovanou službu Premium Rate SMS. Službu technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s. r. o.
    SMS musí být ve formátu TEXT, bez diakritiky a bez formátování (tj. základní velikost a typ písma). Stahovací kód je použitelný pouze pro tuto práci a je platný až do uzavření okna internetového prohlížeče.
    Stahovací kód přijde obratem na mobil, je platný 24 hodin a lze jej zadat celkem dvakrát.
    Pro stažení této práce zadejte stahovací kód (bez uvozovek):


Důležité informace: Provedením mobilní platby, odesláním SMS, platbou kredity, platbou kartou nebo převodem z účtu souhlasíte s Podmínkami stahování.
Veškeré informace o platbách si můžete přečíst zde.
Máte při placení nebo stahování práce problém? Odpovědi na časté problémy najdete zde nebo kontaktujte naší podporu.

Diskuse