Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Biometrika - protokoly

Biometrika - protokoly


Kategorie: Statistika

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta, Lednice

Charakteristika: Uznané protokoly z předmětu Biometrika. Protokoly se zabývají statistickou analýzou dat vzorového experimentu, který zkoumal vliv dvou faktorů (faktor A - způsob vedení révy vinné a faktor B - odrůda révy) na cukernatost hroznů (proměnná Y) a na hmotnost/výnos hroznů sklizených z jednotlivých keřů (proměnná X).

Obsah

Biometrika - protokoly, rozsah 12 stran
1.
Úloha č. 1: výpočet základních statistických charakteristik
1.1
Charakteristiky obecné úrovně (aritmetický průměr, medián, modus)
1.2
Charakteristiky variability (rozptyl, směrodatná odchylka, variační koeficient)
2.
Úloha č. 2: lineární regrese a korelace
2.1
Stanovení rovnic regresních přímek
2.2
Výpočet koeficientu korelace a determinace
2.3
Grafické znázornění regresní přímky
3.
Úloha č. 3: intervalový odhad charakteristik základního souboru
3.1
Konfidenční intervaly pro průměry
3.2
Konfidenční intervaly pro rozptyly
3.3
Konfidenční intervaly pro směrodatné odchylky
4.
Úloha č. 4: testy statistických hypotéz
4.1
Testování homogenity rozptylu
4.2
Dvouvýběrový t-test
5.
Úloha č. 5: hodnocení výsledků experimentu
5.1
Cochranův test (pro faktor B – odrůda)
5.2
Test homogenity rozptylu (pro faktor A – způsob vedení)
5.3
Analýza rozptylu jednofaktorová
5.4
Analýza rozptylu dvoufaktorová
5.5
Tukeyův test

Úryvek

"Charakteristiky obecné úrovně
Proměnná X
Aritmetický průměr: 76139 / 24 = 3172,4583
Medián: 3182
Modus: 3184

Proměnná Y
Aritmetický průměr: 374 / 24 = 15,5833
Medián: 16
Modus: 18

Charakteristiky variability
Proměnná X
Rozptyl: (241624593 / 24) – 3172,45832 = 10067691 – 10064491,88 = 3199,3348
Směrodatná odchylka: √3199,3348 = 56,5627
Variační koeficient: 56,5627 / 3172,4583 = 0,0178 = 1,78 %

Proměnná Y
Rozptyl: (6340 / 24) – 15,58332 = 264,1667 – 242,8392= 21,3275
Směrodatná odchylka: √21,3275 = 4,6181
Variační koeficient: 4,6181 / 15,5833 = 0,2963 = 29,63 %

Interpretace výsledků
Proměnná X
Průměrná hmotnost hroznů sklizených z jednotlivých révových keřů (proměnná X) byla 3172,46 g, jinak řečeno průměrný výnos hroznů na jeden keř je 3172,46 g. Medián má hodnotu 3182 g a modus 3184 g. Rozptyl hmotnosti hroznů byl 3199,33 g2. Směrodatná odchylka hmotnosti hroznů byla 56,56 g. Variační koeficient hmotnosti hroznů je 1,78 %.

Proměnná Y
Průměrná cukernatost hroznů (proměnná Y) byla 15,58 stupňů refrakce. Medián má hodnotu 16 stupňů refrakce a modus 18 stupňů refrakce. Rozptyl cukernatosti byl 21,33 stupňů refrakce2. Směrodatná odchylka cukernatosti byla 4,62 stupňů refrakce. Variační koeficient cukernatosti je 29,63 %."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a55467aecb42.zip (163 kB)
Nezabalený formát:
Protokoly_biometrika.docx (172 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse