Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Náklady a technologický postup pěstování tykve velkoplodé

Náklady a technologický postup pěstování tykve velkoplodé


Kategorie: Zemědělství

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta, Lednice

Charakteristika: Tato seminární práce z předmětu Zelinářství II popisuje náklady a technologický postup při polním pěstování tykve velkoplodé na ploše jednoho hektaru. Rozebírá botanický popis a původ, nároky na vhodné stanoviště. Dále kdy přesně plody sklízet, choroby a škůdce, které můžou plody i rostlinu ohrozit.

Obsah

1.
Úvod
1.1.
Botanický popis a původ
1.2.
Nároky na stanoviště
1.3.
Osevní postup a hnojení
1.4.
Pěstební technologie
1.5.
Sklizeň
1.6.
Choroby a škůdci
2.
Technologický postup
3.
Náklady
4.
Literární zdroje

Úryvek

"Nároky na stanoviště
Optimální teplota pro pěstování je v rozmezí 18 až 24 ºC. Pěstování je doporučeno v kukuřičném či řepařském výrobním typu, na méně větrných stanovištích. Semena klíčí při teplotě 20 ºC. Minimální teplota je 10 ºC. Nejvhodnější jsou černozemě či hnědozemě, jež jsou bohaté na humus. Půdy pro pěstování by neměly být zamokřené, písčité a příliš lehké (PETŘÍKOVÁ, HLUŠEK et al., 2012).
Osevní postup a hnojení
Cucurbita maxima jakožto plodová zelenina z čeledi tykvovitých se řadí do 1. trati. Aplikuje se až 40 t chlévského hnoje na hektar. Půdní reakce by se měla pohybovat v rozmezí 6,0 až 7,5. Tuna produkce tykve odčerpá 1,8 kg dusíku, 0,6 kg fosforu, 2,6 kg draslíku, 2 kg vápníku, 0,48 kg hořčíku a 0,4 kg síry. Je náročná na zinek, jež akumuluje v semenech (HLUŠEK, RICHTER, RYANT, 2002). Pro správný příjem zinku by mělo pH být v rozmezí 6 až 6,6 (PETŘÍKOVÁ, HLUŠEK et al., 2012).
Pěstební technologie
Pěstování z přímého výsevu či z předpěstované sadby. Výsev se provádí po polovině května. U předčasného výsevu se provádí nakrývání bílou netkanou textilií. Pro výsev je vhodné zvolit pneumatický secí stroj. Hloubka výsevu činí 30 až 50 mm. Spon je 2 x 2 m. U předpěstované sadby se provádí v krytých prostorách výsev ke konci dubna. Sazenice pro výsadbu jsou se 2 vyvinutými děložními listy a s maximálně 2 listy pravými. Výnos se zvyšuje umístěním včelstva do porostu. Důležitá je závlaha a prvotní kultivace pozemku, než se porost zapojí (PETŘÍKOVÁ, HLUŠEK et al., 2012). Před výsadbou či výsevem se aplikuje totální herbicid (UHER, 2012).
Sklizeň
Sklizeň se provádí tehdy, když plody dosáhnou odrůdové velikosti. Obvykle se však sklízí v botanické zralosti (PETŘÍKOVÁ, HLUŠEK et al., 2012). Sklizeň se obvykle provádí koncem září, plody se sklízí se stopkou, jinak plody zahnívají (UHER, 2009).
Obr. 1 Sklizené plody (Foto: Pavel Bláha)

Choroby a škůdci
Nejzávažnější chorobou je hlavně padlí (Erysiphe cichoracearum). Ochrana se provádí vhodnými fungicidy na bázi síry či olejů, popřípadě lecitinu (ROD et al., 2005). Škůdci nejsou obvykle významným problémem.

2 TECHNOLOGICKÝ POSTUP
Pozemek o rozloze 1 ha se nachází v rovinatém terénu. Je scelený a nachází se v oblasti vhodné pro pěstování zeleniny, půdním typem je hnědozem. Na pozemku je zavedena závlaha. Na podzim předešlého roku byl pozemek hnojen 40 t chlévského hnoje. Pozemek je pravidelně vápněn. Provádí se půdní rozbory a vlastnosti půdy se pak následně upravují. Zelinářská firma vlastní potřebnou mechanizaci pro pěstování tykve. V průběhu vegetace je sledován výskyt chorob a škůdců a je pak v případě nutnosti provedena příslušná ochrana.
Závlahová voda, jež firma užívá, je z vlastních vrtaných studní o hloubce jednotlivých vrtů 30 m. Veškerá armatura, filtrace a rozvody k závlaze rovněž firma vlastní a pro danou sezónu je provedena zkouška funkčnosti.
Je zvolena odrůda ´Uchiki Kuri´ od firmy MoravoSeed. Bude se provádět přímý výsev mořeného osiva pomocí pneumatického secího stroje, jež zelinářská firma vlastní. Termínování pracovních operací je specifikováno níže.
Vše přehledně osvětluje následující tabulka, v níž jsou ve sloupci uvedeny čísla vysvětlivek, které jsou uvedeny níže a který doplňují další informace k jednotlivým pracovním operacím.
Vysvětlivky Operace Termínování
1 Zaorání zeleného hnojení (svazenka) konec března
2 Hnojení minerálními hnojivy polovina dubna
3 Příprava secího lůžka začátek května
4 Výsev pneumatickým secím strojem polovina května
5 Aplikace herbicidu do 3 dní po výsevu
6 Příprava závlahy konec května
7 Plečkování začátek června
8 Přihnojení polovina června
9 Sklizeň konec září
10 Likvidace porostu a odstranění zbytků začátek října
11 Podmítka polovina října
Tab. 1 Termínování pracovních operací

Vysvětlivky:
1 – jako předplodina je použita svazenka, která bude zaorána.
2 – hnojení minerálním hnojivem značky Cererit. Dávka bude snížena na 150 kg na hektar.
3 – povrch pozemku bude prokypřen, vláčen bránami a uválen.
4 – výsev pomocí přesného pneumatického secího stroje. Osivo je mořeno suchým mořidlem.
5 – bude použit herbicid Cirrus CS.
6 – zapojení závlahy, která bude realizována pomocí úderových rotačních postřikovačů, vhodně rozmístěných v porostu.
7 – před zapojením porostu bude pozemek opatrně proplečkován, aby se odstranily vzrostlé plevele.
8 – přihnojovat se bude minerálním hnojivem Cererit v dávce 100 kg na hektar.
9 – sklizeň bude částečně mechanizovaná. Pomocí sklízecí plošiny, kdy pracovníci budou plody sklízet ručně, tak, aby na plodech zůstala stopka, a budou je klást na dopravníky sklízecí plošiny, kde budou umístěny do patřičných dřevěných velkoobjemových beden. Po sklizni půjdou plody rovnou na export.
10 – po sklizni bude porost mechanicky zlikvidován. Před touto operací se však odstraní závlaha. Posklizňové zbytky budou vyvezeny z pozemku a umístěny na kompost.
11 – následně se před zimním obdobím provede podmítka. Orba bude prováděna na jaře příštího roku. Orba bude hluboká a na tento pozemek bude vyset černý kořen. Tykev se na něm bude pěstovat opět za 4 roky. Rok po černém kořenu bude na pozemku pěstována cibule kuchyňská a následující rok fazol obecný. Pak bude pozemek na podzim pohnojen chlévským hnojem a opět se na něm bude pěstovat tykev. V mezidobích budou na pozemku pěstovány meziplodiny pro zelené hnojení. "

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a359b4a572dd.zip (326 kB)
Nezabalený formát:
Seminarni_prace___Tykev.docx (333 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse