Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Zpracování zahradnických produktů - protokoly ze cvičení

Zpracování zahradnických produktů - protokoly ze cvičení


Kategorie: Zemědělství

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta, Lednice

Charakteristika: Protokoly ze cvičení, předmět Zpracování zahradnických (rostlinných) produktů. V rámci každé úlohy je uveden postup, princip, pomůcky a chemikálie, výsledky a závěr.

Obsah

1.
Příprava kompotu
2.
Příprava sterilované zeleniny
3.
Rozbor kompotu a sterilované zeleniny
4.
Stanovení průteplivosti konzervy
5.
Předváření suroviny v různých druzích nálevu
6.
Příprava dvousložkové ovocné pomazánky
7.
Příprava ovocného polotovaru
8.
Příprava džemu z chemicky konzervovaného polotovaru, tepelné odstranění SO2
9.
Destilační stanovení SO2
10.
Zchlazování plodin a výpočet poločasu zchlazování

Úryvek

"Předmět: Zpracování zahradnických produktů
Jméno:
Datum:
Název laboratorního cvičení: Příprava kompotu

1. Úkol
Připravte jablečný kompot, který splňuje tyto předepsané hodnoty: výsledný obsah cukru 18 %, výsledný obsah kyselin 0,8 %.

2. Pomůcky a chemikálie
refraktometr, laboratorní váhy, laboratorní sklo, nůž, škrabka
NaOH (0,1 M), fenolftalein, kyselina citronová, řepný cukr

3. Princip
Výpočet množství surovin potřebných k přípravě nálevu, vychází z úvahy, že difuzí přechází cukr a kyseliny z nálevu o vyšší koncentraci do vsádky (ovoce) o nižší koncentraci, zatímco voda a zanedbatelné rozpustné složky ze vsádky přecházejí opačným směrem (do nálevu) tak dlouho, až se koncentrace ovoce a nálevu vyrovnají. Platí zde rovnice: m1 • c1 + m2 • c2 = m3 • c3.

4. Pracovní postup
Příprava kompotu
1) jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostky, rozkrájená jablka zvážíme
2) jablka vložíme do sklenice a přidáme k nim vodu (voda simuluje nálev, který si musíme teprve připravit), jablka s vodou zvážíme (pomocí vody zjistíme množství nálevu, který si musíme připravit)
3) refraktometricky zjistíme cukernatost jablek
4) titračně zjistíme množství kyselin v jablečné šťávě
5) na základě vypočítaných hodnot si připravíme nálev z vody, cukru a kyseliny citronové tak, aby splňoval předepsané hodnoty
6) vsádku zalijeme připraveným nálevem, sklenici uzavřeme a dáme ji sterilovat

Stanovení titrační kyselosti v jablečné šťávě
1) nalijte vymačkanou jablečnou šťávu do 250 ml kádinky, přidejte asi 150 ml vody a zahřívejte na teplotu 80 °C po dobu 30 min, vlivem tepla se vyluhují kyseliny
2) vzorek kvantitativně převeďte do 250 ml odměrné baňky, vychladlý vzorek filtrujte přes filtrační papír
3) odpipetujte 50 ml vzorku a titrujte roztokem NaOH na indikátor fenolftalein do růžovofialového zabarvení"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a5e6a7538210.zip (562 kB)
Nezabalený formát:
Protokoly_zpracovani.docx (570 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse