Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Cydonia oblonga - kdouloň obecná

Cydonia oblonga - kdouloň obecná


Kategorie: Biologie, Zemědělství, Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta, Lednice

Charakteristika: Tato práce se podrobně zabývá popisem, pěstováním a specifiky ovocné dřeviny kdouloně obecné. Seminárka byla vypracována do předmětu Ovocnictví. V této práci se dozvíte jak rozmnožovat, pěstovat či skladovat plody kdouloně obecné. Dále, které odrůdy jsou vhodné pro pěstování v podmínkách v České republice.

Obsah

1.
Historie a původ
2.
Botanický popis
3.
Nároky na stanoviště
4.
Rozmnožování
5.
Pěstování
6.
Skladování plodů
7.
Složení a nutriční hodnoty plodů
8.
Odrůdy vhodné pro podmínky ČR
9.
Použití kdouloní
10.
Statistika Faostat
11.
Choroby a škůdci
12.
Zdroje

Úryvek

"Rozmnožování
Generativně se kdouloně množí osivem získaným z plodů v biologické zralosti. Rostliny množené ze semen tvoří potomstvo s nevyrovnanými genetickými vlastnostmi. Výsev se provádí na podzim nebo po stratifikaci na jaře. Uváděná délka stratifikace jsou 4 měsíce (7). Tímto způsobem se množí kdouloně používané k okrasným účelům nebo některé podnožové druhy, význam má také při šlechtění nových odrůd (8).
Vegetativní rozmnožování lze rozdělit na přímé a nepřímé. Mezi přímé metody vegetativního množení patří kopčení, řízkování a hřížení. Kopčením se množí keřovité formy nebo některé podnože. Matečnice se zjara hluboko seříznou a po vyrašení nových letorostů se nakopčí půdou. Během vegetace letorosty zakoření, na podzim se odrhnou a oddělí. Při hřížení se nejníže položené výhony ohýbají a zasypávají zeminou, za nějaký čas zakoření a dají vzniknout novým rostlinám (7).
Řízkováním se množí zejména podnožové druhy. Používají se bylinné nebo dřevité řízky. Bylinné řízky se odebírají z matečnic ve druhé polovině června. Řízky mají délku asi 30 cm a berou se ze spodní části letorostu, ponechávají se 3-4 listy. Spodní řez se vede asi 5 mm pod očkem, báze řízku se ošetřuje fungicidy a stimulátory zakořeňování. Na množárně zakoření za 5-8 týdnů. Dřevité řízky se odebírají v období vegetačního klidu (listopad-březen). Používají se dostatečně vyzrálé jednoleté výhony. Báze řízku se ošetřuje stimulátory. Stimulované řízky se ukládají do stratifikačních beden – zapíchají se do perlitu a podstoupí tzv. tepelnou stimulaci, kdy je u bází řízku udržována teplota 21 ºC. Po zakořenění se teplota snižuje a řízky se udržují při teplotě 2-3 ºC. Na jaře se rostliny školkují (30-40 kusů na 1 m2) a na podzim jsou připravené k expedici. Dřevité řízky zakořeňují méně ochotně než řízky bylinné (11).
Nepřímé vegetativní množení zahrnuje štěpování na podnož (kopulace, očkování do T-řezu, chip-budding). Takto se množí odrůdy určené pro konzumní využití (1). Používají se podnože množené ze semen a podnože množené vegetativně. Do první skupiny patří např. kdouloňový semenáč (4). Druhá skupina podnoží se rozděluje do tří kategorií:
 1 provensálská skupina – pochází z jihu Francie, tyto podnože obecně mají vyšší odolnost k suchu, snesou více vápníku v půdě, mají lepší afinitu a hůře se množí (1). Zástupci:
kdouloň BA-29 – francouzská podnož vyselektovaná z provensálské kdouloně, roste mnohem bujněji než podnož MA (někdy až příliš bujně), snáší vyšší obsah vápníku a je více odolná k mrazu i suchu, s odrůdami má lepší afinitu než MA, poskytuje vysoké výnosy, má lepší ukotvení v půdě, používá se často (1).
 2 angerská skupina – pochází ze severozápadní Francie, tyto podnože obecně mají slabší růst, jsou citlivější vápníku v půdě, mají horší afinitu a lépe se množí (1). Zástupci:
kdouloň MA – používá se velmi často, je slaběji rostoucí, poměrně mrazuvzdorná (snese mráz -26 ºC), toleruje nadbytek půdní vláhy, nesnáší půdy s vysokým obsahem vápníku, afinita je vesměs dobrá, vyžaduje oporu hlavně v prvních letech po výsadbě, dobře se množí bylinnými řízky (4).
kdouloň MC – zakrslá podnož (roste až o pětinu slaběji než podnož MA), je méně odolná k mrazu a více trpí chlorózou, odrůdy na ní mají vyšší plodnost než na MA (4), podnož vyžaduje oporu a závlahu, hodí se pro intenzivní výsadby s velkou hustotou, vhodná jen do teplých a úrodných oblastí, dobře se množí bylinnými řízky (1).
kdouloň Sydo – intenzita růstu, afinita a citlivost k vápníku je podobná jako u podnože MA, je méně odolná k suchu a mrazu, toleruje virózy, dobře se množí oddělky (1).
kdouloň S1 – roste podobně jako podnož MA, vyniká svou mrazuvzdorností, dobře se množí oddělky (1).
kdouloň Adamsova – dobře se množí dřevitými i bylinnými řízky, pochází z Belgie (7).
kdouloň Fontanay – vyselektovaný mrazuvzdorný klon, používá se hlavně ve Francii (7).
 3 české podnožové typy – Zástupci:
K-TE-E – vyniká svou odolností k mrazu, roste středně až slabě, příznivě ovlivňuje nástup odrůd do plodnosti, dobře se množí bylinnými řízky (7).
K-TE-B – vysoká mrazuodolnost, roste středně až slabě, má delší vegetační dobu než K-TE-E, dobře se množí zejména bylinnými řízky (7).
Další druhy podnoží: hloh obecný – kdouloně se na hlohu pěstují jako polokmen nebo vysokokmen, je odolný k nadbytku vápníku, poskytuje dobrý výnos, hloh je ovšem napadán bakteriózou způsobenou bakterií Erwinia amylovora, proto se jako podnož nepoužívá (3); jeřáb obecný – pro pěstování polokmenů nebo vysokokmenů, je odolný k nadbytku vápníku, kdouloně naštěpované na jeřábu poskytují slabší úrodu (7); hrušňový semenáč – lépe snáší vápenaté půdy, vhodná pro pěstování stromových tvarů, mohou se vyskytnout problémy s afinitou (10).
Kdouloňové podnože se mohou také rozmnožovat laboratorně metodou in vitro (8)."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a2db0a4c0a4c.zip (40 kB)
Nezabalený formát:
Seminarni_prace___Cydonia_oblonga.docx (43 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse