Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Seminární práce - Cupressocyparis

Seminární práce - Cupressocyparis


Kategorie: Biologie, Zemědělství, Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta, Lednice

Charakteristika: Seminární práce popisuje jehličnaté dřeviny z hybridního rodu Cupressocyparis. Práce zahrnuje botanický popis, nároky, použití a množení tří kříženců: Cupressocyparis leylandii, C. notabilis a C. ovensii.

Obsah

1.
Úvod
2.
Jednotliví kříženci
2.1.
Cupressocyparis leylandii
2.2.
Cupressocyparis notabilis
2.3.
Cupressocyparis ovensii
3.
Zdroje

Úryvek

"Jednotliví kříženci:
 x Cupressocyparis leylandii (syn. Cupressus leylandii), cypřišovec Leylandův
Popis: Kříženec mezi rody Cupressus macrocarpa (cypřiš velkoplodý) a Chamaecyparis nootkatensis (cypřišek nutkajský). Byl získán pěstitelem M. Naylorem roku 1911 v Leighton Hallu v Anglii. Je to 20-30 m vysoký stálezelený strom, výška je ovšem závislá na kultivaru. Koruna má kuželovitý až sloupovitý tvar, její konec je zaoblený. Kmen je zavětvený od země, proto je méně patrný [3]. Větve jsou vystoupavé, olistění se podobá druhu Chamaecyparis nootkatensis, větévky jsou ale delší, jemnější a štíhlejší. Výhony jsou v mládí vystoupavé, později vodorovně postavené, nepřevisají [1]. Šišky mají kulovitý tvar a modrozelenou barvu, jsou složené z 8 plodních šupin, za každou šupinou se nachází 5 semen. Tloušťka šišek 1-2 cm. Semena mají bradavičnatý povrch [4]. Jehlice jsou šupinovité, z lícní strany matné šedozelené barvy, na rubu je patrná bělavá kresba. Listové šupiny nemají žlázku. Středové šupiny se vzájemně dotýkají, boční šupiny jsou zakončené krátkou špičkou. Borka má hnědou barvu a loupe se v podélných pruzích [1]. Roste velmi rychle a bujně (uvádí se, že za rok přiroste do výšky až o 40 cm, případně i více) [3].
Nároky: Jde o poměrně nenáročnou dřevinu. Na půdu nemá vyhraněné požadavky, snese půdy kyselé i mírně zásadité, nevadí mu lehké písčité půdy, ani půdy těžší jílovité. Optimální jsou půdy hlinité, živné a propustné [1, 3]. Cypřišovec Leylandův je sice poměrně mrazuvzdorný, ale za tuhých mrazů a v oblastech s drsnějším klimatem může namrzat (toto nebezpečí hrozí hlavně u mladých rostlin a do žluta zbarvených odrůd) [1]. Proto se doporučuje vysazovat ho spíše v nižších a středních polohách (200-400 m n. m.) – kukuřičný, řepařský a bramborářský výrobní typ [6]. Po namrznutí ovšem dobře regeneruje [1]. Vydrží i letní sucha, ale více mu vyhovují stanoviště dostatečně zásobená vodou. Nižší vzdušnou vlhkost snáší lépe než cypřišek. Hodí se do polostínu i na slunná místa, sluneční úpal mu ovšem nesvědčí. Daří se mu i ve znečištěném ovzduší [1, 3].
Výsadba a tvarování: Ideální jsou jarní výsadby, rostliny v kontejneru lze vysazovat téměř po celý rok. Mladé rostliny, zejména vyššího vzrůstu, je vhodné vyvázat k opoře, než dostatečně zakoření [3]. Cypřišovec Leylandův dobře snáší řez, vhodný je i ke tvarování [1].
Choroby a škůdci: Je odolný k chorobám i škůdcům [3].
Použití: Uplatňuje se zejména jako solitérní dřevina. Možné je i použití ve volných skupinách, hodí se i pro vysoké živé stěny nebo ploty. Kvůli bujnému růstu není příliš vhodný do malých zahrad, potřebuje dostatečně velký prostor. Zajímavě zbarvené kultivary vyniknou hlavně jako solitéry, případně ve spojení s jinými dřevinami (např. rododendrony, vajgélie aj.) [1, 3]."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5a2d454078815.zip (27 kB)
Nezabalený formát:
Seminarni_prace___Cupressocyparis.docx (30 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse